All for Joomla All for Webmasters
http://ts1.mm.bing.net/th?id=H.4842654181951336&w=196&h=147&c=7&rs=1&pid=1.7Както цветовете, с които се обличаме или се обграждаме, цветовете и ароматите, които използваме при готвене могат да се отразят на метаболизма и личността ни и да ги уравновесят. Винаги трябва да приемате храна, която съдържа повече физически и енергийни  питателни вещества. Намерете естествен заместител на рафинираната захар, солта, нишестето и мазните животински продукти. Храната трябва да бъде прясна, да се консумира сурова или леко обработена.

Следващия път, когато планирате храненето си, обърнете внимание на цветовете на ястието. Дали избирате балансирана палитра от цветове или има цвят или група, които са в основата на ястието? Ако преобладава определен цвят, задължително сервирайте и ястие от допълващия спектър. Всеки ден се опитвайте да създадете разнообразие и равновесие на цветовете на храната.

Ако сте свикнали да приемате ястия, които се основават на месо, два зеленчука и картофи, няма да е зле, ако промените акцента и пропорциите на храненето си. Добре ще е обедът ви да се основава на въглехидрати като картофите, ориза или макаронените изделия, които трябва да са половината от ястието ви. Сложните въглехидрати отделят енергията си по-дълго от протеините и ви осигуряват бавно изгаряща енергия през целият ден. Пресните сезонни салати или зеленчуци трябва да бъдат една трета, а една шеста да е съставена от протеини – варива, ядки, по-тлъста риба, птица или крехко месо. Добавете към това различни ин (сини) храни, които включват сините плодове и маята. Като една здравословна възможност можете например да завършите яденето с десерт от сини плодове.

Киселото мляко е един от най-желаните млечни продукти. Можете да го подслаждате с пресни плодове и малко мед. Млякото трябва да се пие отделно от основното ястие. Но не смесвайте млечните продукти с кисели плодове като портокали или ананаси.

Ако чувствате глад между основните хранения, консумирането на естествени закуски ще поддържа високо енергийното ви равнище. Пресните плодове, ядките и семената, стафидите и сушените плодове са чудесна възможност. Ако се нуждаете от нещо по-питателно, можете да похапнете пълнозърнест хляб, фъстъчено масло или печен фасул, които ще ви дадат енергия, която се изгаря бавно. Не забравяйте, че трябва да ядете само когато сте гладни, а не автоматично по емоционални причини.

Ако сте изкушени от парче кекс или шоколадова торта, няма причина да се тревожите. Случайните прегрешения не са нещо, заради което трябва да се чувствате виновни.  Ако сте преяли или пък ястието ви е било прекалено пикантно и обилно, можете да изпиете чаша билков чай за пречистване на организма. Някой плод би подпомогнал храносмилането. 

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.