All for Joomla All for Webmasters

http://ts4.mm.bing.net/th?id=H.4899661283066915&w=153&h=150&c=7&rs=1&pid=1.7

Често сте си мислели, че е скъпо и доста сложно да се храните балансирано и да спазвате всички съвети за здравословен начин на живот. Но да останете здрави не трябва да бъде цел, която да затруднява живота ви. Да намерите лесен и естествен за вас

начин да останете в добро здраве, което означава и красиви, е най-вдъхновяващата мотивация за промяна на живота ви.

Древната система за здраве и дълголетие Аюрведа ни предоставя всички инструменти за запазване на младостта, но конкретно три от традиционните аюрведични методи може да превърнете в част от ежедневието си.

1. Салатите са част от проблема

Прието е, че здравословното хранене включва консумирането на много салати. Суровите зеленчуци не са преработени и съдържат много вода, което ги прави по-трудносмилаеми в сравнение с варените. Според Аюрведа всичко трябва да става с лекота, а варените зеленчуци спестяват излишните за стомаха усилия за преработването ѝ.

Ако консумирате много салати, препоръчително е да го правите отделно от останалата храна (например да не се ядат едновременно супа и салата) и то на последно място. Салатата трябва да е последната стъпка от менюто, което сте консумирали.

2. Двете ноздри на носа не са еднакви

Случвало ви се е да се събудите сутрин и само едната ви ноздра да е запушена, а с другата да дишате без никакъв проблем. Но двете ноздри не са еднакви. Според Аюрведа всяка от ноздрите отговаря за различни части от тялото ни. Лявата ноздра е свързана с охлаждането, с енергията, докато дясната ноздра се отнася до мъжката и слънчевата енергия в тялото ни, която включва и смилането на храната.

Ако дясната ноздра е блокирана сутрин, това означава, че храносмилането ви не работи правилно – вероятно предишния ден сте яли твърде тежки храни или сте вечеряли скоро преди лягане.

Ако не се храним правилно, храната не може да бъде добре обработена от стомашно-чревния тракт и се образуват токсини. Това води до наддаване на тегло и загуба на енергия. А непрекъснатото лошо храносмилане е причина за бързото остаряване на организма.

В случай на често запушване на дясната ноздра сутрин, може да консумирате по-леки храни и да пиете сутрин топла вода или билков чай. Регулирането на храносмилането ще възвърне енергията ви и жизнения ви тонус.

3. Нийм – магичното дърво

Много хора смятат, че Аюрведа пази тайната на вечната младост. В действителност съществува лекарство, което съдържа етерично масло от нийм. Това е дърво, което било познато още в древна Индия и притежава дълъг списък от полезни свойства. Едно от тези свойства е особено полезно за възстановяване на кожата. Освен че възстановява кожата след акне, екземи и други алергии и възпаления, подхранващите качества на маслото от нийм го прави изключително търсено за производството на много козметични продукти за лице, включително и сапуни.

Особено полезни са качествата на етеричното масло. Ето защо е добре да го включите в своите ежедневни ритуали за красота. Може да разбъркате около 12 капки от етерично масло от нийм в малко масло от кокос. Тънък слой от тази смес може да втривате в кожата, което е чудесен начин за превенция срещу процесите на стареене.

Да останете млади и жизнени не изисква специални операции или сложни програми. Когато се обърнете към основите на храненето и на поддържането на правилните процеси в организма, ще откриете, че красотата наистина е вътре в нас, и с правилните продукти и грижи можем да я съживим и поддържаме.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.