All for Joomla All for Webmasters

 

http://ts4.mm.bing.net/th?id=H.4577710548322211&w=207&h=152&c=7&rs=1&pid=1.7В Западна Европа денят на свети Валентин се отбелязва масово от ХIII век, в САЩ - от 1777 година, у нас - след 1990 година. Постепенно празникът създавал своите традиции и някои от тях са

се запазили и до днес. Придворният летописец на английския двор Самюел Пепис в края на 17 век е записал, че влюбените могат да си разменят подаръци - ръкавици, пръстени и бонбони.
Всеки народ обаче отбелязва празника на свети Валентин по своему.

Англичаните си изпращат любовни послания, но не само на приятели и познати,но и на своите домашни животни - кучета или коне. Неомъжените девойки хвърлят в реките или езерата сгънати хартийки с написани върху тях мъжки имена. Първото изплувало листче подсказва името на бъдещия жених.

Италианците отбелязват празника подарявайки на любимото момиче подаръци, преди всичко нещо сладко. Затова и наричат деня - "сладък".

В Япония започнали да празнуват празника на свети Валентин в 30-те години. Главно действащо лице тогавма станала една голяма фирма за производство на шоколад. И досега шоколадът си остава най-разпространеният подарък в този ден. Между другото мъжете получават в този ден дори повече подаръци от жените. Това са обикновено мъжки аксесоари - самобръсначка, лосиони, портфейл. На този ден се провежда и едно масово мероприятие: "най-високо изречено любовно признание". На този ден жените подаряват на мъжете, които играят важна роля в живота им кутии с бонбони. А за да могат мъжете да отговорят по подобен начин, на 14 март мъжете връщат жеста на жените. Денят е наречен Бял Ден и си е чисто японско изобретение.

В Америка празникът на влюбените бил пренесен в началото на XVII век от европейците, заселили се там. В началото американците започнали да изпращат на своите годеници марципан, който тогава струвал доста скъпо. По-късно започнали производството на карамелени бонбони, върху които вдълбавали подходящи думи. Бонбоните били в червено и бяло, символизиращи страстта и чистотата на любовта. През 50-те години бонбоните започнали да опаковат в картонени кутии с формата на сърце, които имали голям успех.

Французите на този ден подаряват скъпоценности. И именно галантните французи първи са въвели стиховете с любовни послания, така наречените "валентинки".

Поляците на този ден посещават Познанската митрополия, където според поверието са мощите на свети Валентин, а над централния престол е неговата чудотворна икона. поляциете вярват, че тя помага за решаването на любовните им проблеми.

Немците упорито смятат св. Валентин за покровител на психически болните и на този ден украсяват с червени панделки психиатричните болници, а в параклисите провеждат специално богослужение.

В Дания хората си изпращат изсушени бели цветя, а мъжете изпращат валентинки без подписи, така че момичетата трябва да се досещат кой им ги праща.

Единствената страна в света, където този празник е официално забранен, е Саудитска Арабия. В цялата страна е забранено на магазините да продават мечета, валентинки, и всякаква символика, свързана с този празник, а в цветарските магазини се препоръчва в този ден да не се предлагат червени рози. Неспазването на тези наредби се наказва с глоби. Мюсюлманите, живеещи в САЩ също не признават този празник, както и емигрантите от Индия, Китай, Япония , Филипините, Малайзия и Тайланд, ако упражняват своите традиционни религии. За студентската младеж обаче от тези страни няма прегради и те по най-естествен начин се вливат в празненствата.

 

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.