All for Joomla All for Webmasters

Все повече лекари и специалисти съветват младите майки да кърмят бебетата   си поне до шестмесечна възраст. Това е оптималният срок, както за бебето, така и за майката.
Кърменето предпазва бебето от инфекции и намалява риска от по-нататъшни евентуални заболявания като диабет, астма, затлъстяване.

За майките кърменето е полезно, тъй като по време на него матката контрахира и възвръща по-бързо състоянието си отпреди раждането, освен това вагиналното кървене спира по-бързо. При кърмилите жени рискът от заболяване от рак на гърдата или яйчниците е по-малък. И не на последно място кърменето сближава по неповторим начин майката и бебето. Кърмата е възможно най-добрата храна за новороденото. Тя съдържа много компоненти, които предпазват бебето от инфекции и болести. Протеините, съдържащи се в кърмата, се усвояват много по-лесно от бебето, отколкото тези, съдържащи се в адаптираните млека и кравето мляко. Същото важи и за съдържащите се в кърмата калций и желязо.

По-долу ви представяме кратко описание на съдържащите се в кърмата компоненти и хранителните вещества, които те доставят на бебето:

Протеини
Кърмата съдържа два типа протеини – около 60% суроватка и 40% казеин. Този баланс от протеини позволява кърмата бързо и лесно да се усвоява от храносмилателната система на бебето. Въпреки, че адаптираните млека съдържат голям процент казеин, те са по-трудно смилаеми за бебето. Протеините в майчиното мляко предпазват бебето от инфекции.
Съществуват и няколко специфични протеина в кърмата. По-долу ви представяме тяхното кратко описание и техните преимущества:
Лактоферин – възпрепятства развитието на някои видове бактерии в стомашно-чревния тракт като колите, които се нуждаят от желязо за съществуването си.
Имуноглобулин А (IgA) – предпазва новороденото от вируси и бактерии, особено от тези, на които са изложени бебето, майката и цялото семейство. Също така предпазва от Е-коли и възможни алергии. В кърмата се съдържат и имуноглоболин G и имуноглобулин M, които също предпазват от бактериални и вирусни инфукции. Рибата в хранителното меню на майката по време на кърмене повишава количеството на тези протеини в кърмата.
Лизозим - ензим, който предпазва бебето от Е-коли и салмонела. Спомага също така за развитието на здрава чревна флора и изпълнява анти-възпалителна функция.
Бифидус фактор - подпомага развитието на лактобацили. Това са полезни бактерии, които предпазват бебето от вредните бактерии. Лактобацилите създават кисела среда, където вредните бактерии не могат да оцелеят.

Мазнини
Майчиното мляко съдържа също и мазнини, които са важни за здравето на бебето. Те са необходими за развитието на мозъка, абсорбиране на мастноразтворимите витамини и освен това са основен калориен източник. Дълго верижните мастни киселини са необходими за развитието на мозъка, ретината и нервната система. Те се разполагат в мозъка през последния триместър от бременността и също така могат да бъдат открити в майчината кърма.

Витамини
Количеството и вида на витамините в майчината кърма е пряко свързано с приеманите от майката витамини. Ето защо е много важно майката да приема храна, богата на витамини. Мастноразтворимите витамини - A, D, E, и K, са жизнено важни за здравето на новороденото. Водноразтоворимите витамини – С, рибофлавин (В2), ниацин (В3), пантотенична киселина (В5) са също важни. Тъй като значението на тези витамини е голямо, лекарите препоръчват на кърмещите майки да продължат да вземат тези витамини и след раждането.

Карбохидрати
Лактозата е основният карбохидрат, открит в майчината кърма. Тя осигурява около 40% от калориите, които дава млякото. Лактозата спомага за намаляване на количеството на „лошите” бактерии в стомаха, което пък от своя страна води до подобряване на абсорбацията на калций, фосфор и магнезий. С помощта на лактозата се стимулира развитието на „добрите” бактерии в стомаха. Не на последно място лактозата повишава устойчивостта на организма на заболявания.

Кърмата е най-добрата храна за бебето
Майчиното мляко съдържа перфектната комбинация от протеини, мазнини, витамини и карбохидрати. Няма нищо по-добро от кърмата за здравето на бебето. Левкоцитите са живи клетки, които могат да бъдат открити само в една-единствена храна – майчината кърма. Те помагат на организма да се бори с инфекциите. Антителата, живите клетки, ензимите и хормоните са съставки на кърмата, които я правят уникална и идеално пригодена за организма на кърмачето. Те по никакъв начин не могат да бъдат добавени към адаптираното мляко.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2020 Перфектна Мама. Всички права запазени.
Джумла! е безплатен софтуер под ГНУ/ГПЛ лиценз.