All for Joomla All for Webmasters
 
Кои са причините за бебешката жълтеница?
Физиологичната жълтеница е обичайно състояние при новороденото бебе в резултат на адаптацията му към извънутробната среда на живот. Тя се дължи на повишеното ниво на билирубина в кръвта - появява се, когато нивото му достигне над 40 ммол/л, най-много до 200 ммол/л.

Макар и рядко жълтеницата може да се дължи на особена реакция към майчината кърма. Тази жълтеница обикновено се появява към 5-8-ия ден след раждането, максимумът й е между 10-ия и 20-ия ден. Тя също не се отразява на общото състояние на детето. Трябва да се консултирате с личния лекар на вашето бебе, който ще ви даде насоки как да го храните . Препоръчително е за известен период от време да храните бебето с изцедена кърма, загрята на водна баня до 56 градуса за 15 минути и след това съответно охладена. Възможен е и друг вариант: да храните бебето 3-4 дни с адаптирано мляко, след което да възобновите кърменето.

На кой ден след раждането се появява жълтеницата?
Физиологичната жълтеница се появява към 2-3-ия ден след раждането. Към 7-ия ден намалява, а към края на втората седмица изчезва. Ако бебето се роди с ниско тегло, продължителността на жълтеницата е по-голяма - толкова по-голяма, колкото по-ниско е теглото.


Кои са проявите на физиологичната жълтеница?
Жълтеницата обхваща лицето на бебето, като може да се разпространи и по гръдния кош, коремчето, ръчичките и крачетата. Физиологичната жълтеница почти не се отразява на общото състояние на новороденото бебе. Само при силно изразена жълтеница децата стават вяли, сънливи, сучат с по-малка активност. Липсват каквито и да било патологични промени от страна на вътрешните органи. Изпражненията не се обезцветяват, урината не е тъмна.

Зачервяването на лицето на бебето също ли е симптом на жълтеница?
При раждането кожата на бебето е зачервена, при някои бебета доста интензивно, което до известна степен може да прикрие жълтеницата. Достатъчно е да натиснем леко кожата на бебето, за да изтласкаме кръвта от капилярите, и тогава жълтеницата става по-ясно видима Зачервяването на кожата и жълтеницата са два различни признака при новородените бебета. Физиологичното зачервяване на кожата изчезва 3-4 дни след раждането.

Трябва ли майката да вземе някакви мерки?
Децата с по-високи стойности на билирубин не се изписват от родилния дом. Там се подлагат на фототерапия. У дома се препоръчва даване на 10 % захарен разтвор - 2 ч. л. захар в 100 мл вода.

В кои случаи родителите трябва задължително да потърсят консултация с лекар?
Родителите трябва да потърсят лекар, когато жълтеницата не преминава след 1 седмица - 10 дни, когато е много интензивна, когато бебето е много вяло, отпуснато, сънливо, не иска да суче.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2020 Перфектна Мама. Всички права запазени.
Джумла! е безплатен софтуер под ГНУ/ГПЛ лиценз.