All for Joomla All for Webmasters
 Варицелата, дребната шарка (морбили), заушката и рубеолата са детски вирусни заболявания. Благодарение на имунизациите повечето от тях се срещат много по-рядко, отколкото в миналото. Симптомите включват висока температура, обрив и подути лимфни възли. Природолечението предлага много възможности за облекчаването им.

Въпреки че всяка от детските вирусни инфекции има специфични симптоми, домашното им лечение е почти еднакво. Ако подозирате наличие на подобно заболяване, потърсете медицинска помощ за поставяне на диагноза, за да се изключи възможността за по-сериозно заболяване и да се предотвратят усложненията, които могат да настъпят вследствие на дребната шарка.


Варицела: Не позволявайте на детето да разчесва пъпките, тъй като може да нарани кожата си и да се стигне до бактериална инфекция и белези. Поддържайте ноктите му изрязани. По-често го къпете (под душа или във вана) с хладка вода, ако това му действа успокоително. Овесено брашно, добавено към водата във ваната, успокоява сърбежа. С чиста хавлия внимателно подсушавайте кожата чрез потупване. Нанасяйте овлажняващ лосион или гел с алое вера, за да облекчите сърбежa.

Дребна шарка: Детето ви може да се чувства по-добре, ако си почива на легло в затъмнена стая, въпреки че малките деца вероятно няма да искат да останат сами. Уверете се, че приемат много течности.

Заушка: Ако дъвченето причинява болка, предложете на детето леки супи и други течни ястия и избягвайте силно подправени или кисели храни като портокали, ананас и домати.
Рубеола: След няколко дни детето ви ще се чувства достатъчно добре, за да се отдаде на обичайните си дейности в дома.

Хомеопатия
• Aconite: при. ранен стадий на дребна шарка, когато детето се чувства неспокойно или когато дребната шарка или заушката се появят съвсем неочаквано.
• Арis: при дребна шарка, когато детето има зачервени, подпухнали очи, подути лимфни възли п е неспокойно; или когато страда от висока температура, но не иска да бъде завито, спи му се, но му е трудно да заспи.
• Веlladonna: при дребна шарка, заушка или варицела през ранните стадии на болестта, когато детето има висока температура и е силно зачервено, но не изпитва жажда, и при заушка, когато лимфните възли са значително увеличени и болезнени, особено от дясната страна.
• Вгуonia: когато обривът от дребна шарка или подуването от заушка се развиват бавно, детето изпитва силна жажда, движенията са болезнени и то избягва да се движи.
• Еuphrasia: когато детето е с възпалени, сълзящи очи и е налице чувствителност към светлината при дребна шарка.
• Mercurius solubilis: за дете със заушка, на което му е ту горещо, ту студено, има лош дъх в устата, жажда, обилно слюноотделяне, изпотяване и подути лимфни възли.
• Pulsatilla: за дете със заушка, дребна шарка или варицела, което е капризно или плаче, има невисока температура и кашлица и се чувства по-добре при охлаждане, и когато при заушка тестисите са подути и болезнени.
• Rhus toxicodendron: при заушка, дребна шарка и варицела, когато детето е изключително неспокойно и се чувства по-добре в топла стая. Също подходящ и при варицела, съпроводена със сърбеж.

Билколечени е: Облекчете сърбежа при варицела, като обработвате обривите с чай от бъзов цвят или от лавандулови цветове и листа, или с разтвор от 1 чаена лъжичка дестилиран хама-мелис в 250 мл топла вода.

Съвети за ароматерапия
• За да облекчите сърбежа при варицела, добавете по 1 капка масло от мента и от благородна лайка към 1 литър топла вода. Внимателно обтрийте пъпките с чиста кърпа, потопена в този разтвор.
• Направете инхалация, като добавите няколко капки евкалиптово масло в купа с гореща вода. Нека детето да вдишва парата. Маслото може да помогне в борбата срещу инфе цията.

Хранителен режим: Ако детето ви има висока температура, нека поема много течности, за да не се обезводни. През първите няколко дни му предлагайте твърда храна само ако то я желае. Давайте му пилешка супа и продукти, богати на въглехидрати, например картофи. Плодовите и зеленчуковите сокове осигуряват течности и хранителни вещества, необходими за борба с инфекциите. Добре е да смесите портокалов с малко лимонов сок и сок от моркови или червено цвекло с малко сок от лечебна поточарка. За стимулиране на имунната система използвайте чесън на таблетки или капсули, а стига детето да обича, го добавяйте суров към храната. Ако то има разстройство, избягвайте млечни продукти и сладки храни. По-малко вероятно е възникването на стомашно-чревни проблеми заради зеленчукова супа или обикновен ориз.

От аптеката: Нека детето приема препоръчителната дневна доза витамин С с флавоноиди, за да се подпомогне борбата с инфекцията и заздравяването на кожата. Локалното приложение на витамин Е също помага.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
• Детето отказва да се храни повече от един ден или не може да преглъща.
• Пъпките от варицелата са силно възпалени.
• Подозирате, че детето има дребна шарка.
• Детето често кашля или повръща повече от веднъж.
• При наличие на силна болка в ставите.
• Детето е с подути или болезнени тестиси.
• Детето има рубеола, а вие сте бременна, като не сте боледували от рубеола или не сте имунизирана.

Незабавно потърсете лекар, ако:
• Детето ви има висока температура, силно главоболие, чувствително е към светлина, вратът му е схванат или е изключително сънливо.
• Болното дете е на по-малко от 12 месеца.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2020 Перфектна Мама. Всички права запазени.
Джумла! е безплатен софтуер под ГНУ/ГПЛ лиценз.