All for Joomla All for Webmasters

До 25 годишна възраст 90% от населението на земята боледува от варицела. Варицелата е остро заразно заболяване, предизвиквано от варицела-зостер вирус.
 Характеризира се със специфичен обрив и температура. Най-често боледуват деца между 3 и 9 години, но е възможно боледуване при бебета и възрастни. Всеизвестен факт е, че колкото по-млад е човек, толкова по-леко боледува от варицела. Най-често се проявява през зимните месеци.

Как се заразява човек?

Болестта се предава основно по въздушно-капков път. Почти всички, които не са прекарали болестта по-рано, се заразяват, когато са в пряк контакт с болния. Възможна е и зараза чрез предмет, върху който е имало секрети от заразен човек.

Какви са симптомите

Температура около 38 градуса.

Оплаквания, наподобяващи настинка или грип – отпадналост, хрема, болки в гърлото.

  • Обрив.

 

Как протича болестта?

Инкубационният период трае около 2 седмици. Същинското боледуване протича с висока температура и обрив. Първоначално пъпчиците са по-нежни, но бързо заприличват на мехури, пълни с бистра течност. Те са силно сърбящи и се появяват основно по торса на тялото и под мишниците, а при някои и в областта на слабините. Ако не се раздразнят силно от чесане, не остава белег. Понякога може да се появи обрив в устната кухина, който причинява на болния сухота в устата и липса на апетит.
Когато пъпчиците започнат да се покриват с коричка, означава, че болният постепенно се излекува и вече не е заразен.

Какво е лечението?

По принцип не се изисква специално медикаментозно лечение, но е добре болният да е под лекарско наблюдение през цялото време. Обикновено се изписват медикаменти срещу сърбежа. Ако са за външно приложение, внимавайте да не разнасяте мазилото извън зоната на обрива, защото така заразата се разпространява допълнително по здравите части от тялото и се влошава състоянието на болния.
Усложнения наблюдаваме, когато обривът се възпали или температурата е прекалено висока. Тогава се налага лечение с антибиотик.

Обикновено веднъж боледувал от варицела, човек придобива имунитет за цял живот и произвежда антитела, които унищожават вируса. Въпреки това обаче, трябва да се внимава в контакт със заразени, защото ако вирусът попадне повторно в организма и имунитетът на човек е отслабен, може да се развие заболяването херпес зостер, което се предизвиква от същия вирус, причинител за варицелата.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2020 Перфектна Мама. Всички права запазени.
Джумла! е безплатен софтуер под ГНУ/ГПЛ лиценз.