All for Joomla All for Webmasters

Ще бъдете ли изненадана ако сте бременан с близнаци? Това се случва на всеки 3 на 100 бременни жени. При жени на над 30 години вероятността да забременеят с близнаци е по- голяма тъй като поради хормонални промени, при овулация се потделя повече от една яйцеклетка и съответно вероятността две или повече яйцеклетки д абъдат оплодени едновременно е по- голяма. По- голяма е и вероятността от забременяване с близнаци при метода Ин Витро.
Близнаците са два вида – еднояични и двуяични. Двуяичните близнаци се срещат по често. Те се получават когато две яйцеклетки бъдат оплодени от два сперматозоида. Всеки зародиш има собствена плацента. Едночните близнаци са идентични и винаги от един пол. Те се получават когато оплодената яйцеклетка се раздели на два (или повече) зародиша.

Какво трябва да знае и за какво да бъде подготвена бременната с близнаци жена?

  • Повече странични и нежелани ефекти от бременността – Когато сте бременна с две или повече бебета, е възможно проблемите като гадене, повръщания, болки в кръста и т.н. да бъдат по остри.

  • По- чести консултации с лекар и наблюдения с видеозон.

  • Приемане на определени храни и вещества в по- големи количества. При две и повече бебета ще имате нужда от повече Фолиева киселина, калций, желязо и други. Вашият лекар ще Ви конултира за необходимите количества.

  • Наддавате повече. Ако сте бременна с близнаци е нормално да наддадете между 17 и 23 килограма.

  • Повече ограничения – Възможно е когато сте бременна с близнаци, да се наложи да ограничите значително пътувания, работа и други дейности.

 

Трябва да бъдете подготвена и че вероятността да имате усложнения с бременността  епо- голяма отколкото при бременни с едно бебе. Някои от тях са:

  • Преждевременно раждане. Обикновенно бременността е между 38 и 42 седмици. При бременните с близнаци тя е по кратка – между 37 и 39 седмици.

  • Високо кръвно налягане.

  • Проблеми с кръвоснабдяването при еднояичните близнаци. Обикновенно еднояичните близнаци имат обща плацента. Възможно е едното бебе да е по- добре кръвоснабдено от другото, поради ползването на общ кръвоносен съд.

  • Цезарово сечение (раждане секцио). Около 50% от жените бременни с близнаци раждат чрез секцио, поради възможни проблеми при раждането.

  • Кръвоизлив след раждането – Рискът от кървене е по- голям поради по- големите размери на плацентата (или няколко плаценти).

 

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.