All for Joomla All for Webmasters

Оказва се, че освен майките, татковците също преживяват по свой начин промяната в живота им след раждането на първото им дете. Някои обаче свикват трудно с новостите и се оплитат в мрежите на бащинската депресия. Какво представлява бащинската депресия и как да я прогоните? Психолози заговориха за бащинска депресия като за диагноза преди около 5-6 години.

До тогава татковците упорито криеха проблема, отчитайки го като слабост. Днес изследвания посочват, че 1 от 4 татковци в САЩ страда от бащинска депресия.

Причини за бащинската депресия

Една от основните причини за бащинската депресия е сблъсъкът между реалност и фантазии. Преди бебето да се роди, бъдещият татко си е представял идилични картини с детето и майката, но без те да включват безсънните нощи, постоянните грижи, умората, бебешкия плач и смяната на памперси. И ако за някои това не е проблем, то други преживяват по-тежко разликите.

Друга възможна причина е страхът от бащинство. Ако преди раждането таткото се е притеснявал дали ще успее да се справи с отговорната задача, то с времето притесненията му се усилват значително. Тук не става въпрос само за обич, грижи и внимание, но и за финансовото положение на семейството и дали доходите на родителите ще са достатъчни, за да осигурят всичко необходимо на малчугана.

 

Не на последно място, като виновник за бащинската депресия се посочва и ревността на мъжа към детето. Някои татковци не могат да свикнат с идеята, че друг „краде“ от вниманието на половинката им. Заради грижите покрай детето, двойката все по-рядко намира време за себе си и това се отразява на отношенията между родителите.

Наскоро лекари предположиха, че бащинската депресия може да е предизвикана от хормонални промени в мъжкия организъм. Смята се, че след раждането на първото дете, нивото на тестостерон спада, за да отключи бащинските инстинкти. Тезата обаче все още не е научно установена.

Симптоми на състоянието

Бащинската депресия не се изразява в симптомите, характерни за стандартната депресия или за състоянията, през които минават наскоро родилите майки. Рядко ще видите мъжа да плаче или да се оплаква на глас от трудностите, които среща. При бащинската депресия татковците са обзети от паника, тъй като не знаят дали ще се справят с отговорната задача да отглеждат дете и да бъдат глава на семейството. По-тихи и мълчаливи са от обикновеното.

 

Недоспиването пък отключва раздразнителността и променливото настроение. Не е изключено мъжът да изгуби апетит и да отслабне. Забелязва се още липса на концентрация, причиняваща затруднения в работата, чувство на безпокойство без видима причина, загуба на чувство за хумор. Някои татковци се опитват да намерят спасение в хобито си, прекарвайки повече време извън компанията на майката и бебето. Други посягат и към чашката.

Лечение на бащинската депресия

При много от татковците бащинската депресия преминава без предписано лечение и те просто търпеливо изчакват проблемът да отмине. Други обаче по-трудно преживяват случващото се и при тях се налага лекарска намеса. Обикновено лечението включва терапия с психоаналитик. Целта е таткото да сподели гласно какво го тревожи и да се отърси от стреса. Възможно е лекарят да предпише и някакви антидепресанти, като силата и дозата им зависи от състоянието на таткото

Как да помогнете:

  • Казвайте по-често на таткото „обичам те“, за да се чувства значим за вас.
  • Накарайте го да говори за проблема - споделянето е първата крачка към решаването му.
  • Ако до сега таткото е отговарял за „нощните дежурства“, сменете го за 2-3 вечери, за да може той да навакса със съня. Често наспиването гони по-леките форми на бащинска депресия.
  • Изтъкнете предимствата да бъдеш родител, припомнете му как сте се решили на тази стъпка. Покажете на таткото негова снимка с бебето – това ще отключи усмивката му.
  • Опитайте се да намирате малко време за двама ви въпреки многото задачи и грижи покрай детето.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.