All for Joomla All for Webmasters
Коледната ваканцияМнозина в днешно време са фенове на компютърните игри, които стават все по-атрактивни

и близки до реалността. В същото време обаче се наблюдава и истински пик на “настолните” игри.Кога за последно сте се събирали с цялото семейство или всичките си приятели!?А в играта няма невъзможни неща - моделираме сложни ситуации, измисляме преплетени ходове и играейки... разрешаваме собствените си психични проблеми.
Монополи
Играта е възникнала през 1935 година. Единият от нейните създатели се пошегувал, че “можеш да разориш най-добрия си приятел без да му навредиш реално”. Хвърляте кубчетата и напред. Попадате в свободен квадрат и можете да го купите и да строите къща или хотел. Не ви достигат средствата? Вземете от банката. Ако действате разумно, всички останали играчи, попаднали на вашето поле, ще ви плащат наем.
В играта има недвижима собственост, пари и дори затвор. Съвсем като в реалния живот.
Запалени по тази игра са Роналд Рейгън, Бил Гейтс и Майкъл Джексън.
Ползата от играта:
- Вие се научавате да блъфирате, да потискате психологически съперника си и обратното – да бъдете дипломат, да се справяте с трудностите, да водите преговори, да печелите и т.н.
- Играта ни спасява от инфантилност и нерешителност, учи ни да взимаме решения, да изграждаме собствената си стратегия и да разработваме тактиката си.
- Играта е особено полезна за жените, които могат да отработят в нея елементи от корпоративно- управленческия и семейния живот.
Скрабъл
Играта е лидер по популярност в повече от 100 страни. Играчите си взимат жетони с букви от “банката” , от които след това изписват думи на полето, залепвайки ги една до друга на принципа на кръстословицата. Буквите носят точки. “А” и “К” са евтини, но затова пък “Ю” и “Ъ” са доста скъпи. Целта на играта е да поставите наредите колкото е възможно повече букви и да съберете максимум точки. Тази игра може да се играе от двама или повече души и е приятен повод за събиране на семейството или приятелите.
Фенове на играта са Киану Рийвс, Стинг, Мел Гибсън.
Ползата от нея:
- Увеличавате словесния си запас, тренирате паметта и вниманието си, систематизирате мислите и чувствата си.
- Децата учат едновременно български и математика.
- Често интересът побеждава конкуренцията и сложните ситуации се коментират от всички играчи. Така че това е една “отборна” игра.
Маджонг
Играта прилича на домино, но е много по-хазартна, разнообразна и интересна. Върху жетоните има различни символи: дракони, вятър, луна и друга екзотика. Играе се от четирима души, като стъпките се определят от две кубчета. Ненужните жетони се изхвърлят, а новите се “купуват”. Жетоните за купуването се построяват под формата на Великата китайска стена и играчите старателно ги взимат един след друг по време на цялата игра. Целта е да се събере маджонг или няколко уговорени от правилата комбинации. Те могат да се различават по красота и стойност.
Запалени по играта са Том Круз и Куентин Тарантино.
Ползата от нея:
- Развива логиката, съобразителността и вниманието.
- Ако се играе бавно, като процесът е нещо средно между медитация и компютърна стратегия. Ако темпото е бързо, това е истинска надпревара – и колективна, и персонална!
- Получавате тактилни усещания – жетоните за маджонг традиционно се правят от кост и бамбук.
Пъзел
Пъзелът се ползва с голяма популярност вече няколко века. Играта е процес, който симулира сътворяването на света от хаоса. Днес съществуват два вида пъзели: плоски и триизмерни. Количеството на детайлите е различно: от 10 до няколко хиляди.
Фанатици на пъзела са Камерън Диас, Опра Уинфри, Дейвид Бекъм.
Ползата от играта:
- Развива вниманието, чувството за цвят, геометричната памет, търпението и умението за съсредоточаване.
- Нареждането на пъзел е близко да медитацията. Към това се добавя и хазартът, и желанието да стигнеш до победния финал.
- Пъзелът е подходящ за тези, които спазват диета или преживяват тежък период. Увлекателният и леко монотонен процес успокоява, отвлича вниманието и изтласква настрана натрапчивите мисли (от рода на “Какво да си хапна?” или “Как ще живея занапред?”).
Го
Безспорен лидер в настолните игри. Това е най-старата стратегическа игра с милиони поклонници. Дъска на квадрати и черни и бели камъни. Камъните “вървят” по пресичането на линиите. Ако с 4 камъка бъде спрян един чужд, той вече не е боец. Целта е да се завладее колкото се може повече територия.
Фанатици на играта са Ума Търман и Чък Норис.
Ползата от нея:
- Развиват се математическите и тактическите способности, стратегическото мислене и въображението.
- Това е реална възможност да се почувстваш значим.
- За някои играта е истински модел за поведение в реалния живот - стратегиите от нея лесно се използват в реалността. Нареждайки белите и черните камъчета, можете да намерите отговор на много от въпросите, които ви измъчват сега или са ви измъчвали в миналото.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.