All for Joomla All for Webmasters

Кога да плануваме втората бременност Най-благоприятният момент за плануване на втора бременност е две години след първата. Това твърдят израелски гинеколози след направено изследване, подкрепящо предишни проучвания, проведени през 90-те години в Латинска Америка, САЩ и

Швеция.

Жените, които забременяват шест месеца след първото раждане, се подлагат на голям риск от аборт, мъртво раждане, усложнения през време на бременността, ниско тегло на бебето, раждане на дете със забавено развитие. Затова учените препоръчват минималното време между две бременности да бъде не по-малко от единадесет месеца, като оптималния срок е две години.

Причините за това са няколко – недостиг на хранителни вещества в началото на бременността и хормонален дисбаланс при майката, който нарушава растежа на плода. Известно е, че бременността извлича от организма на бременната жена фолиева киселина, витамин В 12 и цинк. Ако тези запаси не се попълнят, това може да се отрази на развитието на мозъка и нервната система на плода.

Ето резултатите в проценти:
- при 23 % има риск за преждевременно раждане на жени, които не са изчакали половин година след раждането и са забременели повторно;
- при 15 % риск от ниско и много ниско тегло на бебето;
- при  64 % има риск за мъртво раждане;
- при 22 % съществува риск за смърт на плода между жени, забременели от 6 до 11 месеца след първото раждане;
- при 14 % съществува риск за вродени пороци у бебето у „нетърпеливите майки”.

Прекалено дългото отлагане на втората бременност също не е полезно – жените, които раждат втори път след повече от пет години, се подлагат на риск от 40% от преждевременно раждане.

реклама

Затова ако искате да родите второто си дете с малка разлика след първото, потърсете консултацията на гинеколог, който ще ви информира подробно за рисковете, свързани с това и ще ви даде препоръки.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.