All for Joomla All for Webmasters

Пролактинът е хормон, който се произвежда от аденохипофизата (предния дял на хипофизата). Нарича се още „хормон на лактацията“. А знаете ли защо?Причината е в активното му участие в подготвянето на женския организъм за периода на кърмене – млечната жлеза нараства и започва синтезирането на кърма в гърдите.

Симптоми при завишени нива на пролактин
Нормалните стойности на пролактина са около 59.3 - 619.0 mIU/L. Обикновено нивото на пролактина в кръвта е по-ниско през деня, а нощем нараства.  

При завишени нива на хормона пролактин обикновено гърдите стават болезнени, появява се главоболие, разконцентрирано зрение, нередовен цикъл и овулация, аменорея, галакторея, сухота във влагалището, възможно е и изтичане на кърма от гърдите. При значително повишени нива на пролактина може да се предизвика хипотиреоидизъм.

До какво водят завишените нива на хормона пролактин?


Повишените количества на пролактин могат да причинят стерилитет при жените в резултата на предотвратена овулация. Когато нивата на пролактин са прекалено високи, се нарушава отделянето на гонадотропин  от хипоталамуса, който влияе върху образуването на FSH (Фоликулостимулиращ хормон) и LH (Лутенизиращ хормон) от хипофизата. Това пък нарушава отделянето на естроген и прогестерон.

Причини за повишаване нивата на пролактин в кръвта

Хиперпролактинемията е възможно да бъде причинена от доброкачествен тумор в хипофизата (пролактином), който е лечим медикаментозно или оперативно. Нарушено функциониране на щитовидната жлеза, заболяване на яйчниците, цироза на черния дроб също могат да стоят в основата на хиперпролактинемията.

Причините за завишените нива на пролактин могат да се изразяват и в прием на протеини, антидепресанти, обезболяващи, лекарства за кръвно налягане, противозачатъчни и други хормонални лекарства, алкохол и наркотици.  Нивото на пролактина зависи и от менструалния ви цикъл, при бременност, интензитета на кърмене, наличието на стрес, сексуални контакти, тежка физическа дейност.

Хиперпролактинемията се открива чрез най-малко два кръвни теста и скенер, за да се открие наличието на евентуален аденом в хипофизата.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.