All for Joomla All for Webmasters

шофирането по време на бременност?Разбира се, да кара или не кола е личен избор на всяка бъдеща майка. Главното е тя да има усещането за комфорт и спокойствие в автомобила. Психолозите подчертават,

  че за много жени шофирането е дори допълнителен източник на радостни емоции, който ги зарежда с положителен заряд.
Особено ако то е било един от навиците в “живота преди бременността”, това означава, че неговото практикуване ще избегне пълната откъснатост от предишния начин на живот, стил на поведение и социално положение.

Все пак не бива да се забравя, че бременната жена е със забавени реакции. Психологически тя е “потопена” в собствените си преживявания и често забравя за околните. Това означава, че колкото и да е голям нейният шофьорски опит, на пътя през тези 9 месеца трябва да проявява още по-голямо внимание и концентрация, да се постарае да обмисля повече своите маневри и в никакъв случай да не рискува.

Не си струва да се започват шофьорски курсове по време на бременност. Начинаещият шофьор е в състояние на непрекъснат стрес. Необходимостта от постоянен контрол на автомобила, пътната обстановка, прогнозирането на поведението на другите участници в движението и извършването на сложни маневри способстват за наличието на постоянно голямо напрежение, което не е препоръчително нито за бъдещата майка, нито за нейното дете.

По време на бременност жената трябва да разчита на собствените си сили. Не си струва да се сяда зад волана при влошено здраве, а първите месеци от бременността често са съпроводени от гадене, отпадналост и неясно съзнание.

Друг проблем са неочакваните пристъпи на глад, които се появяват сякаш изневиделица и не зависят от това кога е била последната закуска или обяд. С това можете да се справите, като поставите  в колата няколко пакетчета ядки, сушени плодове или сладки.

През втората половина от бременността често възниква проблемът с хипотонията (ниското кръвно) или анемията (виене на свят, отпадналост) или точно обратното - с високото кръвно налягане. Всички тези състояния са противопоказни за шофирането.

С напредването на бременността жената все по-трудно влиза и излиза от колата, а понякога това дори е свързано с болки. Съществува мнението, че движението на краката при натискане на педалите стимулират наднормения приток на кръв към малкия таз, а това предизвиква напрежение в матката и може да бъде заплаха за аборт. Този факт е спорен, но това не означава, че бъдещата майка не трябва да наблюдава внимателно своите реакции и усещания.

По време на бременност всички положителни емоции са особено полезни. Затова, ако карането на кола е едно от вашите любими удоволствия, не се ограничавайте от него. Освен това безусловен плюс на придвижването със собствен автомобил е значителното намаляване на възможността за заразяване от хората, страдащи от различни инфекциозни заболявания. А това е много важно през периода на бременността.

Доказано е, че рискът от пътни произшествия при бременните жени е 15 пъти по-висок, отколкото при останалите. Те много по-бързо се изморяват, а това води до намаляване на вниманието и скоростта на реакциите. Затова бъдещите майки трябва да се откажат от бързото шофиране и рисковите ситуации и да изберат по-безопасен стил на каране.

Продължителното пътуване (дори да не е свързано с шофиране) също не е препоръчително. За да се премахне неприятното усещане от принудителната неподвижност на всеки 2-3 часа трябва да се спира и с лека гимнастика да се възстановява кръвообращението и да се премахват болките в гърба.

http://www.biberonbg.com/

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.