All for Joomla All for Webmasters

Менингитът е възпаление на мозъчната обвивка, което се причинява от вируси, бактерии, гъбички, паразити и токсични вещества. Съществуват два основни типа менингит - вирусен и бактериален, като вторият се смята за значително по-опасен. Нерядко обаче дори и относително „безобидния" вирусен менингит може да стане причина за тежки усложнения, особено при малки деца.

От началото на лятото родители в цялата страна луднаха от тревога заради рязко зачестилите случаи на вирусен менингит в страната. Поводът за притесненията съвсем не е пресилен, тъй като в няколко български града (Стара Загора, Пловдив, Варна и Бургас) лекарите не спират да регистрират по няколко случая на ден. Какво всъщност представлява вирусният менингит и подценява ли се понякога сериозността на заболяването? Какви са най-често срещаните усложнения и можем ли да направим нещо, за да предпазим децата си.

Повече за ситуацията с пика на заболяването в момента, както и полезни съвети за родителите на малчугани в рисковата група, разкрива д-р Любена Андонова, специалист по детски и инфекциозни болести СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров".


Според вас можем ли да говорим в момента за епидемия от вирусен менингит в България?


Въпреки зачестилите случаи на вирусен менингит в някои градове на страната, смятам, че за епидемия не може да се говори. 


Вирусните менингити не са еднородно заболяване. Те се причиняват от различни вируси, срещат се целогодишно, като в определени сезони преобладават едни или други причинители. Обичайно е през лятото да има повече заболели от вирусни менингити и по-специално на причинените от  ентеровируси. В София категорично няма повишаване на броя на заболелите.


Какви са симптомите, по които може да се познае, че става въпрос не просто за обикновен вирус, а именно за вирусен менингит?


Независимо от причинителя заболелите от вирусен менингит са със сходни оплаквания. Обикновено в първите дни на заболяването болните имат повишена температура, общо неразположение, чувстват се отпаднали, могат да имат болки по мускулите. Скоро след това към тези симптоми се прибавят главоболие, повръщане, което не е свързано с прием на храна,  понякога дразнене от светлина. По-големите деца и възрастните се оплакват от стягане в областта на шията и гърба. При липса на лечение  състоянието на болния може да се влоши - да настъпят промени в съзнанието, смущения в дишането или поява на гърчове. При менингитите, причинени от ентеровируси, понякога в началото на заболяването може да има краткотраен диариен синдром или да се появят обриви  по тялото .


Има ли ваксина срещу вирусен менингит?


Поради факта, че вирусните менингити имат многобройни причинители,  универсална ваксина няма. Самите ентеровируси са също много на брой  и е трудно да бъде създадена такава ваксина. Няколко вируса от това семейство причиняват заболяването полиомиелит (детски паралич), срещу което отдавна има ваксина и с която би трябвало да е имунизирано всяко дете. Ваксината срещу заушка предпазва от развитието на паротитен менингит, а ваксината срещу грип - от грипен менингит (менингоенцефалит), който може да протече много тежко.

Помагат ли антибиотиците? Какво е лечението?  

Антибиотиците категорично нямат място при лечението на неусложнените с бактериална инфекция вирусни менингити. По-голямата част от проявите на заболяването се дължат на развитието на оток на мозъка, предизвикан от съответните вируси. Затова задължително условие при наличие на клинични прояви на менингит е да се извърши лумбална пункция. При тази манипулация се прониква в гръбначномозъчния канал и се взема за изследване гръбначномозъчна течност - ликвор. При изследването й се установява степента на възпалението на мозъчните обвивки. Освен диагностична тази пункция има и лечебна цел. При извеждането на ликвора извън мозъка се намалява налягането в него и част от симптомите, като главоболие и повръщане, намаляват или напълно изчезват.  Със същата цел се провежда и така наречената дехидратираща терапия. Извършват се вливания на глюкозо-солеви разтвори, витамини. При необходимост се подава кислород на болните.

В последните седмици от здравното министерство обявиха скок с около 20-30% над обичайните за сезона случаи на вирусен менингит, а предстоят месеците август и септември, които традиционно са по-рискови за разпространението на този вирус. Какво бихте посъветвали родителите, особено на малки деца? Как могат да ги предпазят?

Поради това, че ентеровирусите се разпространяват основно по фекално-орален механизъм, необходимо е спазването на добра лична хигиена. Когато нашето дете е болно, макар и за няколко дни да не го извеждаме и събираме с други деца, докато стане ясно какво точно е заболяването.

 Да не позволяваме на детето си да контактува с видимо болни деца. При   едновременна поява на температура, силно главоболие и повръщане да търсим помощта на лекар.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.