All for Joomla All for Webmasters
http://ts3.explicit.bing.net/th?id=H.4872371081053466&w=107&h=145&c=7&rs=1&pid=1.7Някои кърмачета ходят по голяма нужда по едно и също време на деня, други – в различно време. И едните, и другите са напълно здрави. Нищо няма да спечелите, ако се опитате да направите нередовното бебе редовно.Когато естествено храненето кърмаче ходи веднъж на два дни, това не е запек, защото изпражненията са меки и освен това съвсем не е наложително то да ходи всеки ден. Когато кърмачето безуспешно се мъчи да изкара тези течни изпражнения, това може да се нарече вид запек, но не обикновен запек.

Твърди изпражнения при изкуствено хранено дете. Един от видовете запек се наблюдава при изкуствено хранените бебета, чийто изпражнения стават твърди и оформени. Може да му е неприятно, докато се изхожда.
При този вид запек помага прибавянето на сок или пюре от сини сливи към храната на бебето. Може да започнете от 1 чаена лъжичка и се увеличава с всеки изминал ден.

Хроничен запек се среща по-рядко у по-голямо бебе или по-голямо дете., особено, ако храната му е разнообразна и включва нерафинирани зърнени храни, зеленчуци и плодове. Ако детето ви получи запек, посъветвайте се с лекар; не се опитвайте да го лекувате сами, защото не сте сигурно на какво се дължи той. Много е важно, независимо от прилаганото лечение, да не насочвате вниманието на детето към функционирането на червата му. Не се впускайте в разговори за това как се чувства, не свързвайте проблема с неговото здраве или наличието на микроби. Не го карайте да помни кога е ходило по нужда и не давайте вид, че обръщате внимание на това. Избягвайте клизмите. Изпълнявайте лекарските предписания делово, по възможност бързо, с весело настроение, независимо дали се отнася до диети, лекарства или гимнастика, без да давате обяснение на детето за това. В противен случай можете да го превърнете в хипохондрик.

Бързи мерки у дома:

Ако детето ви иначе е здраво, но постепенно се запича (не става въпрос, когато има болестни признаци). Давайте му повече плодове и зеленчуци 2-3 пъти на ден, ако ги обича. Поднасяйте ми сини сливи или смокини, ако ги обича. Плодови и зеленчукови сокове също помагат. Помага и каша от овесени ядки. Погрижете се да се движи много. Ако е на 4-5 или повече години и продължава да ходи доста запечено и нередовно, въпреки всички усилия с диетата, запазете спокойствие и се консултирайте с лекар.

При болезнено твърди изпражнения в първите години трябва да се вземат незабавни мерки. Ако детето ви е на 1, 2 или 3 години и при ходене по голяма нужда има болки, наложително е да го облекчите. В противен случай болката може да започне да го безпокои. И тогава се получава психологически запек. Съществуват два вида запек, чийто причини са най-често психологически, които започват най-често между една и двегодишна възраст. Ако детето на тази възраст има 1-2 болезнени изхождания, то в продължение на седмици и месеци започва да се стиска от страх да не го заболи пак. Ако то се стиска един-два дни изпражненията пак ще бъдат твърди и по този начин проблемът продължава. Не всички изпражнения са болезнени. Малките твърди топчета в резултат на т.нар. спастичен запек, рядко предизвикват болки. Болки обикновено причиняват твърдите, големи и дебели изпражнения. При излизане те могат да одраскат или да разцепят края на разтегнатия анус. Когато това се случи много вероятно е цепнатината да се увеличи при всяко следващо ходене по нужда. Така детето го боли, то се стиска, изпражненията стават все по-големи и твърди и се получава омагьосан кръг. При твърди изпражнения, особено през втората година, когато детето е особено чувствително, трябва веднага да се уведоми лекар.

Временният запек
е нещо обикновено по време на заболяване, особено ако е съпроводени с температура. Всяка болест, която предизвика общо неразположение, засяга стомаха и червата, като забавя тяхната дейност, отнема апетита и предизвиква повръщане. Тези симптоми могат да се повят няколко часа преди всички останали. Така че не е нужно да се вземат мерки, ако сте сигурни, че детето има само простуда или заразна болест.

Спастичен запек
. При този вид запек изпражненията излизат като малки твърди топчета. Това се случва както при хранене с мляко, така и при хранене с твърди храни. Отделни сектори на дебелото черво се свиват и задържат части от изпражненията, докато изсъхнат и образуват малки твърди топчета. Не е известна причината, поради която червата на някои хора имат тази склонност. Може би в някои случаи тя се дължи на нервно напрежение. Често пъти лечението е трудно. Понякога някои промени в млечната смес или в храната помагат, но често пъти това не е така. Спастичният запек у децата може да оздравее във всяка възраст. Може да опитате съветите, характерни за обикновения запек.
http://ts1.mm.bing.net/th?id=H.4518036285687524&w=237&h=129&c=7&rs=1&pid=1.7

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.