All for Joomla All for Webmasters

6 неочаквано полезни навика1. С четка за зъби срещу... депресията. Ако сте свикнали да правите повечето неща с дясната си ръка, опитвайте

се да използвате по-често и лявата.По време на тези непривични действия в мозъка се изработва неврофакторът BDNF, който е особено полезен при стрес и депресия.
Конкретен съвет: Опитвайте се всеки ден да си миете зъбите с другата ръка. Това елементарно действие ще подобри настроението и паметта ви, обещават учени.

2. Една ябълка вместо сок
Доказано е, че чаша ябълков сок преди хранене ни помага да ядем по-малко. Но още по-добре изяждайте по една ябълка. Така ще приемете по-малко калории (в една чаша сок има поне 3 ябълки), но пък ще се почувствате по-сити - в плода има повече целулоза.
Конкретен съвет: Ако изяждате по една ябълка преди закуска, обяд и вечеря, ще приемате дневно с около 500 калории по-малко.

3. Жената – живот според... цикъла
Любопитно изследване, проведено в Университета на Пенсилвания показва, че жената е най-продуктивна в работата през дните преди овулацията, т.е. около 10 дни след менструацията. Именно тогава е пикът на половите хормони в кръвта. Американските учени смятат, че естрогените правят човек по-креативен, а тестостеронът ни добавя решителност.
Конкретен съвет: Използвайте умело тези десетина дни. Когато идеите преливат в главата ни, а тестостеронът ни дава смелостта да ги изразим, имаме реален шанс да свършим доста работа, и то добре. Но не бива и да се форсират нещата - съществува вероятност заради хормоните да се вземат прибързани решения.

4. Да дъвчем и... мислим
Много гастроентеролози отричат ползата от дъвката, но според статия в списание Neuroscience Letters движенията при дъвченето активизират работата на тези области от мозъка, които отговарят за концентрацията и паметта.
Конкретен съвет: Винаги имайте под ръка дъвка – дори да не ви помогне да се концентрирате, най-малкото ще почисти зъбите ви след хранене.

5. Не турско, а от машина
Турското кафе според мнозина е по-вкусно и ароматно. Но е доказано, че то съдържа повече мазнини, които повишават нивото на “лошия” холестерол. Кафето, приготвено в кафе машина с хартиен филър е много по-безвредно от тази гледна точка.
Конкретен съвет: Купете си машина за шварц кафе – не само сутрин ще правите по-бързо кафето, но и ще предпазите кръвоносните си съдове от натрупване на плаки.

6. Да тренираме с... музика
Безспорно е много по-приятно да се тренира на някакъв музикален фон. Но не всяка музика е подходяща, уточняват английски физиолози, посветили цяло изследване на влиянието на различните мелодии върху сърдечната дейност. Според тях изборът трябва да бъде индивидуален и да е съобразен със сърдечния ритъм в покой.
Конкретен съвет: Можете да си изберете мелодия, ориентирайки се по следните цифри:
- за йога и медитация е идеален ритъмът от 50-70 удара /минута – например Yesterday на Битълс.
- за дългата разходка помага музиката с ритъм 95-120 удара /минута – например някой от валсовете на Щраус.
- за джогинг са подходящи мелодиите с ритъм 125-160 удара /минута – например песента на Брайан Адамс Run to you.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.