All for Joomla All for Webmasters
Мечтите помагат на мозъка Човешкият мозък работи много по-активно, когато мечтаем, твърдят учени от университета на Британска Колумбия.
“Когато човек мечтае, мозъчната дейност се засилва и то в различни области, но особено в зоната, свързана с разрешаването на сложните проблеми”, твърдят канадските специалисти, цитирани от Ройтерс.
Въпреки че много хора асоциират мечтателността с невниманието и мързела, според невролозите, мечтите помагат на мозъка да функционира по-добре и да решава по-бързо поставените задачи, отколкото когато просто сме съсредоточени върху един или друг проблем.
С помощта на компютърна томография учените са установили, че мечтите са едно от важните несъзнателни състояния на мозъка, когато отвличаме вниманието си от непосредствените задачи и по-сериозните проблеми: “Мечтите могат да заемат 1/3 от времето за бодърстване през нашия живот. Те способстват за познавателното самоусъвършенстване”.
Преди да излязат резултатите от канадското изследване, в медицината преобладаваше мнението, че мечтите са резултат от елементарната психическа дейност на мозъка и те активизират префронталната кора, задната кора и областите около темето и слепоочията.
“Сега вече може да се твърди, че мечтите са свързани с високото ниво на сложните проблеми в мозъка и ангажират и други части на мозъка”, твърдят специалистите и подчертават още един интересен факт: “при мечтателите двете мозъчни мрежи работят паралелно: човек може да не е съсредоточен върху четенето на книга или слушането на лекция, но “витаейки в мечтите” неговият мозък може усилено да работи в търсене на по-добри решения на жизнено важни въпроси”.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.