All for Joomla All for Webmasters
http://ts1.mm.bing.net/th?id=H.4582104255366976&w=250&h=155&c=7&rs=1&pid=1.7

Косата се счита за важен показател за красотата на една жена и не е чудно, че редовно се опитваме по всевъзможни начини да запазим гъстотата и блясъка й. Утвърдено е мнението, че доброто здраве и красотата на косата си се нуждае от

много протеини. Това се дължи на факта, че косъмът е съставен предимно от тях. От своя страна пък протеините са съставени от аминокиселини.

Много хора, които страдат от косопад, започват да приемат хранителни добавки с аминокиселини и/или протеини с надеждата, че това ще ускори растежа на косата. Едно от нещата, които трябва да имаме обаче е, че в повечето случаи косопадът не се дължи на дефицит на протеини. Той може да възникне по ред причини, сред основните от които са някои физически заболявания, наследствеността, личната хигиена и стресът.

И все пак, ако добавите повече аминокиселини и протеини към диетата си, това ще е от полза и ще подобри растежа на косата. Многото аминокиселини в кръвта помагат за по-бързото изграждане на протеини, което подпомага растежа на косъма. Една от най-бързо растящите клетки в човешкото тяло е фоликула на косъма. Ако до него достигат достатъчно аминокиселини, косата става здрава и красива.

Хранителните добавки за подсилване на косата са лесно достъпни в аптечната мрежа и по магазините. Тези препарати помагат на тялото да си набавя всички необходими за формирането и растежа на косъма видове протеини.

Има два вида протеини – завършени и незавършени. Завършените съдържат всичките девет есенциални аминокиселини, докато незавършените съдържат само част от тях.

Завършени протеини се съдържат в големи количества в месото, рибата и яйцата, докато незавършените са съставна част на житните растения, ядките, зеленчуците, семената. Поради тази причина вегетарианците често не получават всичките девет важни аминокиселини. С приемането на хранителни добавки, те могат да си ги набавят, което ще подпомогне и растежа на косата. Протеиновите добавки са достъпни както в течна, така и в прахообразна (таблетки, капсули) форма.

Протеиновите добавки за коса съдържат всички важни аминокиселини, необходими за растежа на косата. Стволът на фоликула на косъма е съставен предимно от кератин, който е вид протеин. Ако фоликулът получава достатъчно количество аминокиселини, за да формира кератин, косата остава здрава. За тази функция са необходими и витамини и минерали. Някои от хранителните добавки за коса, които ще откриете по магазините, съдържат и комбинация от тези вещества.

Една от най-важните за растежа на косата аминокиселини е цистеинът. Почти всички добавки за коса съдържат цистеин. Молекулите на сярата, които се съдържат в него, стимулират производството на дисулфидните връзки чрез кръстосано съединение. Тези връзки се считат за много важни за силната и здрава коса, затова дефицитът им в организма прави косата слаба и податлива на увреждане.

Друга аминокиселина, съдържаща се в кератина, е метионина. В своята основа кератинът е съставен от L-цистеин и L-метионин. Добавките, които съдържат тези вещества, са много ефективни за спирането на косопада и за увеличаване дебелината на косъма.

Преди да започнем да употребяваме хранителни добавки за коса обаче трябва да се уверим, че в тялото наистина има дефицит на есенциални и други аминокиселини. Ако в него вече се съдържат всички аминокиселини, необходими за синтеза на кератин, приемането на хранителни добавки няма да подпомогне растежа на фоликулите на косъма.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.