All for Joomla All for Webmasters

kosataВсяка трета жена и всеки втори мъж страдат от наличието на пърхот. 60% от хората със значителен пърхот се възприемат като занемарени. Това се отнася не само до жените, но и до мъжете. Всеки, чийто живот е засегнат от тези симптоми, желае 100% надежден

начин за овладяване на проблема. В допълнение, те биха желали да притежават здрав скалп и красива, силна и бляскава коса.

Пърхотът е напълно естествено явление. Като всички останали кожни клетки, клетките на скалпа циклично се подновяват. За 4 седмици при здрава кожа клетките се придвижват от основния клетъчен слой към повърхността, където се отделят като индивидуални рогови клетки. Тези люспи обикновено са изключително малки и невидими.
При пърхота, обаче, има излишък от рогови клетки, които се съединяват и формират големи, видими люспи, които са изключително неприятни. Хипер-производството им често е предизвикано от гъбичката, позната като Маласезия (Malassezia).
Разпространението на тази гъба се подпомага от увеличеното производство на себум. Обвързаната с метаболизма дейност на тези микроорганизми дразни скалпа, като предизвиква сърбеж и понякога дори чувствителност. Проблемът с пърхота може да бъде подсилен от химични третирания на косата, които засягат скалпа – такива като изрусяването или боядисването.
Всеки пети човек страда от видим пърхот. Проблемът е по-често срещан сред мъжете, като около 50% от тях страдат от пърхот в някой етап от живота си. Мъжете с мазен скалп страдат от пърхот дори по-често отколкото тези със сух скалп. Сериозността на проблема зависи и от индивидуалната предразположеност. При някои хора гъбичката не предизвиква реакция, докато скалпът на други реагира дори и на минимално натрупване на бактерията.

Интервю с дерматолога професор и д-р на мед. науки Улрих Мровиц

Д-р на мед. науки Улрих Мровиц е международно признат професор по дерматология към Университета Киил, Германия. Основните му научни и клинични интереси са в областта на псориазиса, патогенезата му, заболеваемостта и терапията. Проф. Мровиц е главен изследовател при национални и международни клинични опити, които се фокусират главно върху иновативните терапевтични методи. Научното му минало е повече от впечатляващо: 152 публикувани статии, към които има препратки в базата данни на Medline, четири завършени книги и множество написани глави във водещи медицински учебници. Взимайки всичко това предвид не е чудно, че членството му в национални и международни дерматологични общества е високо ценено. Той е член на Управителния съвет на Немската дерматологична асоциация и на Научния съвет на Немската асоциация по псориазис. Освен това е и редактор на Архива за дерматологични изследвания – високо ценено международно списание, с публикации в областта на експерименталната дерматология.

Какво представлява пърхотът?
Пърхотът представлява прекомерното излющване на клетки от роговия слой на кожата на скалпа. При нормални условия люспите са практически невидими. Но при определени условия, мъртвите кожни клетки могат да се натрупат под формата на видими люспи, които причиняват пърхот.

Каква е причината за формирането на пърхот?
Множество обстоятелства могат да предизвикат пърхот. Пърхотът се появява, когато косата не се мие достатъчно често. Също така, при често измиване с шампоан, гъбичката Маласезия влияе върху количеството себум, произвеждано от скалпа и може да предизвика пърхот в хора, предразположени към него. Растежът на гъбичката Маласезия върху скалпа очевидно е зависима от композицията на себума, която е генетично обусловена. Затова пърхотът при тези случаи представлява дългосрочен проблем. При сериозни случаи това може да доведе до себореен дерматит, който засяга и други области от тялото, като вежди, страничните части на носа, задната част на ушите и гръдната кост.

При кого се формира пърхот?
Всеки може да страда от пърхот в един или друг етап от живота си. Лекият пърхот е много често срещан проблем, наблюдаван при всеки пети човек. Пърхотът се формира през пубертета и продължава и на средна възраст. Част от засегнатите страдат от проблема през целия си живот. Мъжете по-често са засегнати от жените вследствие на повишеното производство на себум, причинено от мъжките хормони. Пърхотът се среща по-често при пациенти с неврологични разстройства като Паркинсон, както и при тези причинени от стресови условия, при които се понижава имунитетът. През зимата, поради отслабване на кожната бариера, пърхотът става по-видим, като така се позволява и на дразнителите по-лесно да навлизат в кожата.

Какви са симптомите, които пациентите описват при наличие на пърхот?
Симптомите на пърхота при повечето тийнейджъри и възрастни са бели люспи мъртва кожа, видима върху косата и раменете. Пациентите често се оплакват от сърбеж и при тежки случаи скалпът проявява видими признаци на възпаление.

Пърхотът и шампоаните

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.