All for Joomla All for Webmasters

Готварски тайни за риба и морски даровеАко ще пържите прясна риба, след като сте я изчистили и измили, я поставете в хладилника за половин час завита в хартия, която сте намокрили с лимонов сок.  Ако рибата ви е престояла по-дълго време във фризера, размразете я в съд с прясно мляко.

Така тя ще стане крехка и с приятен аромат.

* За да стане пържената риба пикантна, преди поднасяне я намажете леко с парче масло.

* Ако са ви останали няколко парчета пържена риба, не я затопляйте в мазнина, защото тя ще поеме от нея и ще стане тежка за консумация.

* Когато варите раци, скариди или миди, това трябва да става на силен огън, и то в подсолена вода, а когато варите риба, огънят трябва да е умерен. Месото на варената на силен огън риба става твърдо и се стяга.
* След пържене на риба в кухнята ви има неприятна миризма. Ще я отстраните, ако сложите върху топлия котлон няколко парченца карамфил или парче лимонова кора.

* Ако ще печете рибено филе във фурната, то ще стане пикантно и вкусно, ако до тавичката поставите съд с вино и няколко резена лимон.

* При пържене рибата няма да залепва на дъното на тигана, ако към мазнината сложим предварително малко сол.

* Ако рибата има неприятна блатна миризма, ще я отстраните, като след почистване я поставите в съд с оцет, в който сте сложили 2-3 начупени листа дафинов лист, няколко зърна черен пипер и стръкче мащерка.

* Ще отстраните миризмата от риба върху дъската за рязане, като я натъркате със смес от оцет и сол.

* Л?спите на рибата се чистят много лесно, ако тя предварително се потопи за кратко в съд с вряла вода или като се остави да престои в оцет.

* За да се намали неприятната миризма при варене на риба, във водата се прибавя саламура от кисели краставички (1/2 чаша на 1 л вода).

* рибата не залепва за тигана, ако към мазнината се прибави предварително малко сол.

* За да не се плъзга рибата при чистене, ръцете се посипват със сол. Ако л?спите се чистят трудно, рибата се потапя за минутка във вряща вода или се полива с оцет.

* Мидите се познава дали са пресни, ако се отворят веднага щом заврят.

* Можем да познаем дали рибата е прясна, като я потопим в студена вода – ако потъне на дъното, може да се консумира, но ако остане на повърхността, значи е развалена.

* Купувайте прясна риба само когато се предлага поставена в съдове, пълни с лед.

* Ще познаете прясната риба по очите – те трябва да бъдат блестящи и прозрачни, а цветът на хрилете да е яркочервен.

* Когато готвите месо или риба в микровълнова фурна, за да се сготви хубаво отвътре, е препоръчително да се нареже на парчета.

* Когато си купувате миди, избягвайте да избирате тези, които са тежки. Това означава, че при улова те вече са били мъртви и са пълни с пясък.

* Когато подготвяте за консумация шаран, трябва много внимателно да отстраните заседналата кръв в коремната кухина, защото в противен случай ще горчи.

* Когато купуате калмари, избирайте най-дребните, защото те са и най-крехки.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.