All for Joomla All for Webmasters
Какви са причините за грип?
Грипът се причинява от три групи грипни вируси - А, В и С. Те бързо загиват при нагряване и изсушаване, но са по-устойчиви при ниски температури. Ето защо приз студените месеци се наблюдава бум на това заболяване.
По какъв начин се предават вирусите?
Грипът се предава по въздушно-капков път чрез говорене, кихане или кашляне. Грипните вируси притежават способността да се променят спрямо начините, по които реагира организма. Затова не може да се създаде траен имунитет и са характерни чести рецидиви на болестта при един и същи човек.
Попадналите в дихателните пътища вируси причиняват възпалителен процес, който засяга цялата дихателна лигавица в дълбочина с увреждане на кръвоносните съдове и поява на оток и точковидни кръвоизливи. Болестта подтиска имунната реактивност, създавайки условия за възникване на усложнения от бактериален произход.
Какви са симптомите при грип?
Инкубационният период е кратък - от 12 до 48 часа.
Болестта започва остро, с втриване, покачване на температурата до 39-40 градуса С и изпотявания. Болните са отпаднали, оплакват се от болки в очите, по мускулите и ставите. Възпалението по дихателните пътища предизвиква кашлица. Лигавицата на носоглътката е зачервена и покрита с точковидни кръвоизливи. Понякога се отделят храчки, примесени с кръв. След 3-4 дни температурата се нормализира и постепенно възпалителните промени изчезват.
При деца и възрастни, както и при хора с хронични заболявания на дихателната и сърдечно-съдовата система грипът протича по-тежко, като се усложнява с развитие на пневмония, миокардит, дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.