All for Joomla All for Webmasters

Най –важното в живота на българите било да им се родят и да отгледат здрави, хубави и умни деца, да насочат пътят им към доброто и радостта, да ги предпазят от страдания и беди в живота. Със страх пред злото, което дебне отвсякъде, но и с много фантазия и вдъхновение те извличали скрития смисъл от всичко, което можело

да им помогне. „Къща без деца огън да я гори”, „Децата са смисъла на брака и живота” казвали старите българи. Затова в много обреди и обичаи единственият смисъл на магическия ритуал е да се родят здрави и хубави деца, да е пълна къщата.
За да се роди хубаво бебе. Съществуват много поверия относно това, какво трябва да се прави и какво – не, за да се роди здраво дете. Според старите поверия бременната не трябва да рита куче или котка, да прескача ръжен, да яде върнат след пътуване хляб от мъжа си. Не трябва да ходи по разлята вода или смет, а да ги заобиколи. Не трябва да краде или яде скришом, защото откраднатото или изяденото скришом излиза като белег на детето. Когато майката за първи път усети как детето и помръдва в утробата тя трябва да измеси питка от бяло брашно, да я начупи на парчета, да сложи мед и да я раздаде на близки и роднини. И от тогава всяка сряда и всеки петък до раждането да раздава по нещо на бедни и нуждаещи се хора. Смята се, че така детето ще се роди лесно и ще бъде здраво. Против уроки се носело връвчица с чеснов лук, а през първите дни на бременността някои спускат по тялото си калъп сапун на голо. После го подаряват на бедни жени и се надяват, че така са отстранили от себе си всякакво зло. Поверията казват, че ако преди раждането жената е държала топола детето ще бъде високо и стройно, ако със слънцето се е гледала или с полумесеца говорила детето ще бъде красиво и лично.
Какво се е правило за лесно раждане. Щом започне раждането , бабата акушерка трябва да се прекръсти, да запали кандилото, да прикади къщата и родилката с тамян, да затвори прозорци, врати. Да отвърже всичко завързано, да разплете косите на родилката, да разкопчае дрехите и. Така раждането ще върви по лесно. Самото раждане се пази в тайна. Никой освен не трябва да разбере за него. Ако лоши очи”прозрат” родилката ще роди трудно. Можело не всички правила да бъдат спазвани, но молитвата към Света богородица винаги помагала.
В миналото българката спазвала традицията в деня на раждането да помоли свещеника да прочете молитва за здраве на новороденото. Днес тази практика почти не се спазва с извинението, че раждането става в родилен дом. Нищо не пречи там да се занесе светена вода, с която да се поръсят детето и родилката.

Молитва за леко раждане и здраво бебе
"Всемогъщи, чудотворни и милостиви Боже, Създателю и промислителю на небето, земята и всички твари. Ти си изрекъл за всички съпрузи благословението, да се плодят и множат, и че наследие от Господа са децата от майчината утроба. Благодаря Ти, небесни Отче, задето си ме направил участница в това благословение, и моля Те, благоволи да благословиш подарения ми от тебе плод на моята утроба. ...
Запази ме от страх, от уплаха, и от зли хора, които биха желали да повредят и разрушат делото на Твоите ръце! Дай му разумна душа и направи да расте тялото му здраво, а когато настъпи времето и часът, разреши ме по Твоята милост. Дай ми подкрепа и сила за раждането: Спомагай ми с Твоята всемогъща помощ и облекчи страданията ми, защото това е Твое дело, чудотворна сила на Твоето всемогъщество и дело на Твоето милосърдие.
Господи! Ти си Бог, който знаеш и виждаш нуждите на всички човеци! Ти си състрадателен и заради изпълненото с жалост Твое сърце, аз Те моля: благоволи да облекчиш скърбите ми, които ми предстоят и извади на светлина плода на моята утроба с живо и здраво тяло, с цели, невредими и благообразувани членове. Аз на Тебе го връчвам и го полагам в Твоите всемогъщи, творчески ръце, в Твоите Свети обятия, да благословиш този плод на моята утроба, както си благословил децата, които са ти донасяли.
Спасителю, ето аз принасям на Тебе този плод, който си ми дал. Възложи над него Твоята благодатна ръка. Благослови го със Светия Твой Дух и когато се роди, облагодетелствувай го със светото и блажено Кръщение. Освети го и го обнови за вечния живот, чрез възраждането. Направи го ново създание. Направи го да бъде и той член на Твоето Свето Тяло - Твоята Света Църква, та и от неговите уста да възлиза хвала за Тебе и да пребъде завинаги чедо и наследник на вечния живот, чрез светите и честни Твои страдания и смърт, Иисусе Христе, и заради Твоето Свето Име. Амин."

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.