All for Joomla All for Webmasters

Консумацията на нездравословна и мазна храна има същото въздействие върху черния дроб като хепатита.Според специалисти дори само един месец хранене с нездравословна и висококалорична храна може да увреди черния дроб.Опасността идва от добавката на сол, захар и мазнини към хранителните продукти, което ги прави по-хрупкави и вкусни, но и по-вредни.Най-опасни за черния дроб са пържените бланширани

картофи, лучените пръстени и панираното пиле, обясняват специалисти.Високото количество на наситени мазнини води до състоянието чернодробна стеатоза, допълват те.

Чернодробната стеатоза е обменно нарушение, при което в чернодробните клетки се отлагат мазнини. Нормалното количество мастна тъкан в черния дроб е 5-6 % от общата му маса. За мастен черен дроб може да се говори, когато мазнините възлизат на 25-30 % от масата на жлезата.

Свързани статии..
Защо вредната храна ни кара да ядем повече? 0
Хепатит - накратко за България и особеностите му 0
Храната в китайските ресторанти е нездравословна 1

В резултат на отлагането на мазнини, хепатоцитите започват да се затрудняват в изпълнението на функциите си. Тъй като черният дроб е от ключово значение за всички биохимични процеси в организма, когато той боледува, всички органи и системи страдат.

Може да се каже, че стеатозата е коварно заболяване, тъй като не съществува ранна симптоматика, по която пациентът да разбере, че има здравословен проблем.

Когато се проявят оплакванията, типични за заболяването, процесът е значително напреднал. Често проблемът се открива, когато е налице мастен хепатит и дори мастна цироза.

Специалисти препоръчват да се ограничи консумацията в ресторанти или заведения за бързо хранене. Дори и да не се консумират пържени храни, в салатите на тези заведения се добавят различни химикали за поддържане свежестта на зеленчуците, които имат отрицателно действие върху черния дроб и организма като цяло.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.