All for Joomla All for Webmasters

Глаукомата е събирателно понятие за група сродни медицински състояния, засягащи очите и водещи до поражения на зрителния нерв. Зрителният нерв пренася електрическите импулси от очите до мозъка, което е централен момент във възприемането на зрителната информация. Следователно, всяко увреждане на зрителния нерв носи неминуем риск от увреждане на зрението. Нещо повече, според статистиката в глобален мащаб глаукомата е сред водещите причини за увреждане на зрението и слепота.
 
 
 

Съществуват четири основни типа глаукома: откритоъгълна, закритоъгълна, вродена и вторична глаукома. Независимо от типа на глаукомата, всички случаи имат обща характеристика. Окото е изпълнено с прозрачна течност, която в здравите индивиди се продуцира със същата скорост, с която се оттича от очите. Така в очите се поддържа стабилно налягане. Когато по една или друга причина продукцията на вътреочна течност вземе превес над оттичането й, това води до повишаване на вътреочното налягане, т.е. до развиването на глаукома.



Откритоъгълната е най-честата форма на глаукома. При нея, по неизяснени засега причини, вътреочното налягане нараства бавно, в продължение на години, и уврежда зрителния нерв. Макар че точната причина за възникването й е неизвестна, е ясно, че откритоъгълната форма има силен генетичен компонент – повечето случаи са родово ограничени, като наличието на пряк предшественик е силен рисков фактор за появата й. Откритоъгълната глаукома е особено коварно заболяване, тъй като първите симптоми се появяват едва в напреднал етап. Съответно, диагностицирането й най-често става на етап, в който зрителният нерв е сериозно увреден. Симптоматиката най-често започва със стесняване на периферното зрение, което води до т.нар. тунелно виждане. Ако бъде оставена без адекватно лечение, откритоъгулната глаукома води до слепота. Засяга и двете очи.



Откритоъгълната глаукома е пожизнено заболяване. Въпреки това, симптомите ефективно могат да бъдат контролирани с комбинации от лекарства, най-вече очни капки. Строгото придържане към терапията и редовното посещаване на наблюдаващия лекар за профилактични прегледи са необходими за запазване на зрението и избягване на усложненията.



Закритоъгълната глаукома настъпва, когато се запушат каналите, по които вътреочната течност се оттича от очите. Това предизвиква внезапно и силно болезнено повишение на вътреочното налягане. Закритоъгълната глаукома е спешно състояние. Най-често настъпва след прием на лекарства, при това само в едното око. Започва със силна внезапна болка и виждане на цветни петна и замъгляване на зрението. Може да се наблюдават още гадене, повръщане и зачервяване на окото. Ако състоянието възникне в едното око, е много вероятно в бъдеще да бъде засегнато и другото, поради което се налага офталмологът да предприеме профилактични мерки.



Вродената глаукома се дължи на аномално формиране на очите по време на вътреутробното развитие. Обикновено, диагностицирането й става преди първата година. Засегнатото око е уголемено, зачервено, сълзящо и чувствително на светлина. Вродената глаукома се третира хирургически. Може да засяга само едно или и двете очи.



Вторичната глаукома се развива заради очни или системни заболявания, травма или прием на кортикостероиди. Лечението й обикновено е свързано с лечението на подлежащото заболяване или прекратяване приема на съответните медикаменти.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.