All for Joomla All for Webmasters

Чубрицата е една от най-популярните български подправки, но освен като мерудия растението може да се използва и като лекарство.Неслучайно от векове бабите ни събират изсушените цветове и стебла на растението. Оказва се, че чубрицата съдържа огромно количество витамин С, има противовъзпалителен ефект, помага при газове, ревматизъм и убива вредните бактерии Ешерихия коли в замърсената храна.
 

Листата на чубрицата и нейните пресни стебла изобилстват и от много голямо количество химични компоненти, известни с антиоксадантното си действие и общотонизиращ ефект.

В допълнение в билката има и много диетични фибри – затова и чубрицата намира приложение при народни рецепти, свързани с намаляване на лошия и увеличаване на добрия холестерол. Листата на чубрицата притежават и фенолни масла – тимол и карвакрол. Те са с доказани антисептични и противогъбични свойства.

Сред минералите, които се съдържат в мерудията, са натрий, желязо, калций, манган, цинк и селен. Натрият е ключов елемент в клетките и телесните течности и е сред най-важните за сърдечното здраве и кръвното налягане. Витамините в най-голямо количество в чубрицата са А, С и няколко от групата В.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.