All for Joomla All for Webmasters

Какво причинява подуването на корема

Един от най-често срещаните проблеми със стомаха е така нареченият подут корем. Въпросното състояние се обяснява със задържане на въздух в корема, което създава неприятно усещане и дискомфорт на много хора. Размерът на газ при възрастен човек всеки ден варира между 200 милилитра и 2 литра. Газта

може да се появи като излишък на въздух в стомаха или в следствие на бактерии в червата.

 

Според лекари, ако подуването на корема при жените е устойчиво явление и не се променя през целия ден, задължително трябва да се изключи евентуален гинекологичен проблем, пише вестник Daily Mail. Повечето причини за подуването на корема са доброкачествени и не трябва да будят притеснения. А някои са наистина изненадващи, вижте ги и тях:

 

1. Пиете вода по време на вечеря. Консумацията на вода заедно с вечерята може да ви се струва най-естественото нещо, но всъщност то може да предизвика подуване на корема. Обикновено, когато човек се храни или пие, той погълва малко количество въздух. Съчетавайки двете дейности обаче, се натрупва по-голямо количество въздух в корема, заради постоянното преглъщане. Затова по-добре спестете водата по време на хранене и я изпийте в края на вечерята. Бързото хранене също може да подуе корема, поради същата причина. Така че запомнете правило номер едно – яжте бавно и дъвчете внимателно. Всяко хранене трябва да трае около 20 минути.

 

2. Интензивни упражнения. Проучване в САЩ показва, че 71% от бегачите имат проблеми с храносмилането като отделяне на газове и подуване на корема. Смята се, че интензивните упражнения карат човек да си поема повече въздух.

 

3. Млечни продукти. Любителите на млечните продукти могат да страдат от подут корем малко по-често от останалите хора. Лактозата в млечните продукти се разгражда в червата от ензим, наречен лактаза. Когато лактозата не се разгражда правилно, тя отива в дебелото черво, където ферментира и произвежда газ и подуване на корема. Някои хора имат дефицит на ензима лактаза, което довежда до това неприятно усещане за подут корем. Друг проблем е високото съдържание на мазнини в сиренето например, което забавя допълнително храносмилането.

 

 

Още по темата ...

 

Бременните дами трябва да ограничат кафето, за да не родят по-малки бебета
Не прекалявайте с калция

 


4. Лекарства. Някои лекарства като сиропите за кашлица, например, могат да съдържат изкуствените подсладители - сорбитол или ксилитол. Тези неразтворими захари се усвояват трудно от червата и могат да насърчат развитието на бактерии. Страничните ефекти са подуване на корема и диария.

 

5. Портокалов сок. Докато при яденето на портокали няма никакъв проблем, пиенето на портокалов сок може да ви докара подут корем. Това е така, защото портокалите в течно състояние освобождават фруктоза. Добре е да избягвате и консумацията на ябълки във всякакъв вариант в случай, че имате проблеми с корема.

 

6. Херния. Оригването може да бъде един от първите предупредителни знаци за хиатална херния. Обикновено най-засегнати са хората над 50 години. Клапата между хранопровода и стомаха може да отслабне и по този начин газта да стигне до гърлото. Някои хора се подлагат на операция, но повечето болни контролират състоянието си чрез медикаменти.

 

7. Претоплени храни. Според диетолога Сиан Портър обикновени храни като хляб, картофи и паста могат да бъдат причина за подуването на корема. Въпросните храни стават трудни за храносмилане след като един път са били сварени, след това са се охладили и накрая отново са били стоплени. Образува се устойчиво нишесте, което не се усвоява напълно, навлиза в червата и при съприкосновението си с бактериите се образува газ.

 

8. Бира и червено вино. Бирата не само съдържа балончета, но и мая, което допълнително може да разстрои баланса на червата и да предизвика храносмилателни проблеми. В червеното вино пък се съдържат определени химикали, които са отговорни за неговия цвят и които също причиняват подуване на корема.

 

9. Дъвка. Дъвките без захар съдържат ксилитол, което предизвиква задържането на газ в корема. В допълнение, дъвчането ви кара да поглъщате много въздух.

 

10. Студени напитки. Газираните напитки са сред най-честите причини за оригване, тъй като съдържат въглероден двуокис. Когато въпросните напитки са току що извадени от хладилника, нещата стават дори още по-лоши. Газта в напитката се разширява в стомаха, тъй като температурата се сменя от 5 градуса до 37 градуса в малък интервал от време.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.