All for Joomla All for Webmasters

Червеното месо не вреди за сърцетоНаситените мазнини бяха заклеймени като опасни и се превърнаха във враг номер едно за здравето на хората. Досега общоприетото схващане гласеше, че храните с наситени мазнини запушват артериите и повишават риска от сърдечен удар. Нови доказателства обаче, могат да оборят това твърдение. Оказва се, че

има един вид наситени мазнини, които не само, че няма да ви навредят, но и могат да бъдат полезни за вашето здраве.

„Добрата“ наситена мазнина се нарича стеаринова киселина и всъщност тя има защитна функция за сърцето. Стеариновата киселина се среща в говеждото и свинското месо, в пилето (без кожата), в зехтина, сиренето, шоколада и млякото. Други хранителни продукти съдържат различни видове наситени мазнини като лауринова, миристинова и палмитинова киселина.

Нови изследвания показват, че за разлика от повечето наситени мазнини, стеариновата киселина не оказва неблагоприятен ефект върху нивата на холестерола в кръвта, както и не довежда до други рискови фактори, свързани със сърдечно-съдовите заболявания.

 

Учени от Пенсилванския държавен университет изготвили петседмично изследване, в което група доброволци се хранели с постно говеждо месо. В края на теста бил отчетен спад в нивата на холестерола на участниците. По-конкретно: 5% спад на общия холестерол и 4% спад на лошия холестерол. Резултатите доказват, че консумацията на говеждо месо е също толкова полезна за сърцето, колкото консумацията на риба и растителни протеини.

Във Великобритания допустимият лимит за жените е 20 грама наситени мазнини на ден, докато при мъжете той е 30 грама на ден, пише вестник Daily Mail. Важно е човек да знае, че има различни видове наситени мазнини и не всички причиняват проблеми със сърцето. Според диетолога Гленис Джоунс стеариновата киселина не представлява никаква опасност за здравето на човек.

Все пак ключът към доброто здраве се крие в умереността, защото твърде голямото консумиране на каквито и да е мазнини, може да доведе до затлъстяване, което само по себе си е рисков фактор за сърцето.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.