All for Joomla All for Webmasters

Човешкият организъм е сложна система от връзки и ефекти между органи и заболявания. Част от тези взаимовръзки все още не са открити от учените, а за други се разбират едва сега. Най-новата информация е, че херпесът на устните може да увеличи риска от нарушена памет и мислене.

 

Изследователи открили, че херпес симплекс вирус, причиняващ рани по устните, е инфекция, която се свързва с намаляване на умствените способности. Резултатите от новото проучване се базират на тест, в който участвали 1625 души от Ню Йорк със средна възраст 69 години.

Доброволците били тествани за пет инфекции – херпес (на устни и генитален), цитомегаловирус, респираторна форма на хламидия и Хеликобактер пилори. Учените открили, че хората с високи нива на инфекция в кръвта, са предразположени към 25% по-ниски психично-тестови резултати. Повторни изследвания след 8 години не отчитат влошаване на състоянието на паметта при участниците.

Ръководителят на изследването доктор Мира Китан заявява: „Открихме, че връзката е по-голяма при жените, хората с ниско образование и здравен статус, но най-вече при хората, които не тренират”. Предстоят допълнителни изследвания, но сегашните резултати могат да се използват като помощ за идентифициране на хората в риск от когнитивно разстройство.

Според учените упражненията и ваксините срещу вируси в ранна детска възраст могат да намалят риска от проблеми с паметта по-късно в живота, пише вестник Daily Mail. Предишно проучване съобщава, че тренирането по поне четири пъти в седмицата в детските години помага за подобряване на интелекта на по-късен етап от живота с до една трета и предпазва от деменция.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.