All for Joomla All for Webmasters

Бамята: Храна за здрави клетки

Бамята, която се характеризира със зелен цвят и цилиндрична, заострена форма, подобна на шушулка, има семена като чушките и лепкава текстура.Тя е открита преди 3500 години в Етиопия. Бамята става известна през средните векове първо в Северна Америка, покрай търговията на роби от Африка, а след това сортът

постепенно се разпространява и в Европа, Азия, Южна и Централна Америка.

 

Зеленчукът съдържа мощно съединение, което помага в борбата с рака и сърдечно-съдовите заболявания. Тя е с високо съдържание на глутатион, който атакува рака по два начина. Първо, като силен и мощен антиоксидант, който помага в борбата със свободните радикали (свободните радикали са нестабилни молекули, които увреждат здравите клетки и ги карат да се превръщат в ракови).

 

И второ, като не позволява на други карциногени (причинители на рак) да увреждат ДНК-то. Науката е доказала, че тези, които приемат най-високите количества глутатион имат 50% по-малък шанс от развият рак. Глутатионът помага също за укрепване на имунната система и прочистване на черния дроб.

 

Бамята е чудесен източник на витамини A, C и K, калций, магнезий, калий, фолиева киселина и фибри. Нейното магнезиево съдържание в комбинация с витамин С, предотвратява сърдечно-съдовите заболявания, като понижава кръвното налягане. Бамята помага и в борбата с хроничната умора.

 

Тази питателна зелена шушулка е многогодишно растение, което се отглежда в тропическите райони и районите с умерен климат.

 

Освен това бамята има много ниско съдържание на калории - 30 калории на 100 грама, а и не съдържа наситени мазнини и холестерол. Тя е богат източник на диетични фибри, които помагат на перисталтиката, облекчавайки състоянието на запек.

 

Пресните шушулки бамя са добър източник на фолати. Консумацията на храни, богати на фолати, особено по време на периода преди зачеване, помага за намаляване на случаите на дефекти на невралната тръба в поколението.

 

Тази зелени шушулки съдържат също така и добри количества на витамин К. Витамин К е ко-фактор за съсирването на кръвта и е необходим за укрепване на костите.

 

Бамята е лесно достъпна в магазините през цялата година. Те имат наситен зелен цвят и неутрален вкус.

 

На Карибските острови бамята се приготвя и яде като супа или като гарнитура към риба. Шушулките могат да бъдат мариновани и консервирани или нарязани в салата към други зеленчуци. На някои места в света хората ядат и листата на бамята

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.