All for Joomla All for Webmasters

Фибрите понижават риска от инсултУмереният прием на фибри понижава риска от инсулт, показва мета-анализ на клинични данни. Увеличаването на приема на фибри със 7 грама понижава със 7% риска от хеморагичен и исхемичен инсулт, твърдят изследователи от Университета в Лийдс.Според Даян Треапълтън, кардиолог и автор на статията в

Stroke, 7допълнителни грама фибри на ден са напълно постижима задача – това се равнява на една порция бобови храни или две порции портокали или ябълки.

Средностатистическият европеец не приема достатъчно фибри с храната си, изоставайки значително от международно приетите стандарти – средният прием за мъже и жени е 17 и 13 грама, съответно, докато повечето специалисти препоръчват количества около 38 и 30 грама.

Фибрите имат полизахариден строежи формират гелообразна маса в стомашно-чревния тракт – те поемат вода и набъбват, което забавя усвояването на хранителните вещества, напълва стомаха и усилва усещането за ситост, като по този начин намалява и общия калориен прием. Освен това след попадане в дебелото черво, фибрите ферментират до късоверижни мастни киселини, които инхибират синтеза на холестерол в черния дроб, което (поне частично) профилактира хиперхолестеролемията, твърдят учените. Предишни изследвания са показали подобна връзка и за риска от атеросклероза, което потвърждава тази хипотеза, както и хипертония и инсулинова резистентност.

Изследователският екип анализира осем кохортни проучвания, проведени в САЩ, Северна Европа, Австралия и Япония, сред клинично здрави индивиди. Като такива се определят всички възрастни, без диагностицирана хиперхолестеролемия и прекаран инсулт. След попълване на въпросници за общото им здравословно състояние ихранителни навици, участниците в проучването биват наблюдавани от изследователите.

 

Анализът на събраните в проучванията данни показва, че рискът от инсулт е обратнопропорционален на количеството на приеманите фибри. Въпреки това, изследователите отбелязват, че малък процент от участниците имат дневен прием над 25 грама фибри, поради което екстраполирането на резултатите над тази граница може да доведе до недостоверни изводи.

 

Наблюдава се и известна хетерогенност между проучванията – както по отношение на качеството на дизайна им, така и по отношение на резултатите и надеждността им. Въпреки че статистическата достоверност на конкретните цифри е донякъде спорна по тази причина, учените приемат здравните ползи от фибрите за безспорни и силно окуражават приема им.

 

Богати на фибри са варивата, пълнозърнестите храни, някои плодове – ябълки, сливи, цитруси и др.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.