All for Joomla All for Webmasters

Дразнещото гърло е един от първите признаци на простудно заболяване. Още преди да са настъпили изменения в гласа или болка от възпалението му, могат да се вземат някои мерки, които да подобрят състоянието и подпомогнат бързото оздравяване.

За да предотвратите влошаването на заболяването, вземете някое от свободно отпусканите в аптеките нестероидни противовъзпалителни средства, които облекчават отока на лигавицата, освен че успокояват болката.

Не забравяйте обаче няколко пъти дневно да правите гаргара с топла вода и сол. Има данни, че този „бабин лек“, действително действа при терапия на възпаленото гърло, като намалява отделянето на мукус от лигавицата и подпомага отделянето на дразнители и бактерии.

Ясно е, че таблетките за смучене, които се предлагат за облекчаване на болното гърлото не лекуват. Те обаче имат друга полезна функция – стимулират образуването на слюнка, което поддържа лигавицата му влажна.  По-ефективни са твърдите дражета с охлаждащ ефект, евкалипт и ментол.

Ако не ви допада премятането на таблетката в устата, можете да си вземете спрей за гърло с подобен охлаждащ ефект. Тези средства обикновено съдържат фенол, който действа като антисептик.

Сиропът за гърло е подходящ дори преди да се развие кашлица, когато има оплаквания от болка. Имайте предвид, че някои сиропи имат сънотворен ефект. Докато тези видове не са подходящи за работно време, могат да са добро решение при кашлица и болки в гърлото, заради които трудно заспивате или се будите нощем.

Никога не забравяйте при заболяване, дори само настинка, да приемате много течности. Освен че те допринасят за поддържане на среда за ефективна борба на собствените защитни сили срещу вредните микроорганизми, пиенето на течности поддържа лигавицата влажна, оттук и способността й да изпълнява функциите си да изхвърля причинителите на инфекцията и алергените .

За целта освен вода, подходящи са и леките бульони, компоти, други леко подсладени течности, охладен чай.

При болно гърло е полезен всякакъв чай – билков, зелен, черен – тъй като листата дават и ценни антиоксиданти, които потискат възпалението. Не се притеснявайте да добавите и лъжичка мед , той също действа като еликсир при болно гърло. Прибавяйте меда обаче след като чаят достигне поносима температура за пиене, максимум 40 оС, за да се запазят и неговите полезни свойства.

Ако не ви допада бистрият вкус на чая, дори подсладен, можете често да отпивате бульона от пилешка супа. Въпреки че данните за ефекта от пилешката супа са доста противоречиви, все пак смята се, че този прастар лек за болно гърло съдържа ценни съединения от сварените натурални продукти.  А освен това, имайки предвид, че храненето при болно гърло е неприятен процес, супата е и идеално предложение за хранене при боледуване.

Не забравяйте и че почивката също е едно от най-ефективните средства за пресичане на заболяване. Така че, ако усетите по-осезаем дискомфорт, по-добре помолете работодателя си за свободен ден, за да се възстановите, пред варианта да се разболеете и отсъствате впоследствие повече дни или вършите работата си с намалена трудоспособност. И непременно в този свободен ден поспете и се отдайте на похапване на свежи сезонни плодове и приятни емоции. Отделете  го за себе си и здравето, а не за други ангажименти.
  

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.