All for Joomla All for Webmasters

От много години насам пчелният клей се е използва като естествен лек за много болести - заболявания на устната кухина (херпеси, афти, гингивити, гингиворагии, пародонтози), ангини, болки в гърлото, заболявания на кожата (повърхностни наранявания, акне), алергии, тежки изгаряния. Ново изследване намери още едно приложение на прополиса - добро оръжие в битката срещу рака на простата. По време на експеримента учените комбинирали традиционното лечение с прополис. Целта била да бъде намерена комбинацията, която може да спре развитието на рака в ранен етап. Пчелният клей не убива раковите клетки, но спира развитието им. Според учените, лечебните му свойства се дължат на кафената киселина, която съдържа.

Серия експерименти показват, че дори ниски концентрации на прополис забавят растежа на раковите клетки. За шест месеца лечение той забавил растежа на туморите наполовина.

Събран от растенията и донесен в кошера, прополисът запазва всичките си свойства: противомикробни, противовирусни, противоплесенни, противорадиационни, т.е има изразено мощно антибиотично и антимикотично действие. Освен това има дезинфекционно, обезболяващо и имуностимулиращо действие. Точно това му качество се използва и от хората за лечение и профилактика на много болести. Понижава нивата на холестерол в кръвта и повишава броя на червените кръвни клетки. Много добър естествен лечебен продукт, тъй като напълно отговаря на принципа за лекарствата - преди всичко да не вреди. Единственият риск се оказва алергична реакция, която се наблюдава едва при около 5% от хората. 

Думата прополис има гръцки произход и има следното значение – про – преди и полис град, или иначе казано защита на града. Прополисът е субстанция, която защитава пчелното семейство в кошера. Пчелите си служат с него, за да дезинфекцират жилището си и затворят ненужните им отвори в кошера. Това много ясно може да се наблюдава при стари и прогнили кошери, където отпадат парчелнца от дървесината и пчелите бързат да ги запълнят с прополис. Той служи като един своеобразен филтър за вирусите и други вредни микроорганизми, които биха могли да навлезат в кошера. По този начин пчелите съумяват да запазят един микроклимат в пчелното си семейство, чист от зарази и болести.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.