All for Joomla All for Webmasters
televisorСписъкът се състои от няколко точки – от затлъстяване и късогледство до ранно полово съзряване и аутизъм. По мнение на ред изследователи, това е един от най-големите проблеми в областта на здравеопазването,  пред който много хора си затварят очите като пред несъществен. Учените обвиняват политиците за това, че не забелязват връзката между телевизията и вредата, която тя причинява на децата – ниска успеваемост в училище, нарушения на психиката и слабо здраве.
Лекарите настояват, че приоритетно направление в програмата за здравеопазване трябва да бъде ограничаване на времето, което децата прекарват пред телевизионния екран. Един от аргументите в спора е и икономията на средства, заложена в реализацията на тази програма - при условие, че препоръките на лекарите бъдат спазени. По данни на изследователите, абсолютното болшинство на децата на 6-годишна възраст, ако не бъдат контролирани, могат и по цял ден да гледат телевизия, а повече от 50% от тригодишните деца даже имат телевизор в стаята си. Оптимален вариант е забраната за гледане на телевизия от деца до 3 годишна възраст, а от 3 до пет години – не повече от половин час дневно като при това се подбират максимално познавателни и интересни за детето програми. Към 12 годишна възраст може да се увеличи до един час, а на подрастващите - до час и половина.

Най-големи опасения у лекарите предизвиква фактът, че телевизията влияе не само на физическия, но и на социалния аспект на развитието на децата, в случай че мястото й в живота на децата е прекалено голямо и доста превишава нормата.

«Родителите, които позволяват на детето си да гледат телевизор без ограничения, просто снемат от себе си всякаква отговорност и предоставят възпитанието на децата си на синия екран» - заявяват официалните представители на медицината. Такива последствия, като хормонални нарушения, разстройство на съня и слаб имунитет не се слагат в «сметката», поради това, че не се проявяват веднага.

Освен това, за разлика от четенето, което развива образното мислене, телевизията значително намалява способността на детето на самостоятелен анализ. Така, дългосрочните изследвания в Нова Зеландия са доказали, че децата, които гледат много телевизия и от най-ранна възраст, към 26-годишна възраст имат доста по-скромни успехи в обучението и им е трудно да се концентрират върху каквото и да е.

Ето пълният списък от възможните последствия от неограниченото гледане на телевизор:
1. Затлъстяване, което се развива в резултат на малкоподвижния начин на живот
2. Хормонални проблеми;
3. Слаба имунна система;
4. Ранно полово съзряване;
5. Нарушение на съня, предизвикано от превъзбуда
6. Аутизъм поради недостиг на живо общуване;
7. Нарастване на апетита;
8. Неспособност да се концентрира;
9. Трудности с четенето;
10. Диабет – поради това, че много от децата не си представят гледането на телевизия без пуканки, царевични пръчици и др. подобни;
11. Изменения в клетките-«защитници»;
12. Повишено ниво на холестерина;
13. Забавен метаболизъм;
14. Болест на Алцхаймер.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.