All for Joomla All for Webmasters
Млечни зъбиПоникване на зъби-Възрастта, на която поникват първите зъби не е от значение. При различните бебета зъбите поникват по различно време. Някои бебета дъвчат и се лигавят 3-4 месеца,

преди да поникне някое зъбче и правят живота на семейството непоносим. При други, майката открива, че има зъбче, без да е подозирала, че то пробива. По-голямата част от бебета започват да се лигавят през третият-четвъртия месец, когато слюнчестите им жлези стават по-активни.
 Може първото зъбче да пробие на 3 месеца, може и след първата година.И двете са здрави и нормални.
 Как поникват зъбите?
 До към 2 ½ години на детето му поникват 20 зъба. Така че този период се свързва с никненето на зъби. Това обяснява защо и всяко неразположение се приписва на никненето на зъби.
 Растенето на зъбите води до намаляване на имунитета на детето, поради което по-често се наблюдават простудни заболявания, повишена температура, диария. Ако бебето ви се разболее, когато му никнат зъби, и температурата му се повиши над 38.5 градуса Целзи, необходимо е болестта да се диагностицира от лекар.
 Обикновено първите 2 зъбчета са долните централни резци (Резец се нарича всеки един от осемте предни зъба с остри режещи ръбове). След няколко месеца излизат горните четири резци. На възраст около 1 година бебето има нормално 6 зъба – 4 горе и 2 долу. След пауза от няколко месеца излизат още 6 зъба, без голям интервал помежду им – останалите 2 долни резци и първите 4 кътника. Кътниците не поникват до резците, а по-назад, оставяйки място за кучешките зъби.
 След първите кучешки отново има пауза от няколко месеца, преди да поникнат острите кучешки зъби в пространството между резците и кътниците. Те най-често пробиват през втората половина на първата година.Последните 4 зъба на бебето са вторите кътници, които изникват през първата половина на третата година.
 Нарушения в съня, свързани с поникването на зъбите. Обикновено първите кътни зъби причиняват повече неприятности на бебето, отколкото останалите. То обикновено става раздразнително и загубва апетита си за няколко дни. Бебето се събужда с плач няколко пъти през нощта. Ако не заспива бързо може да възникне проблем. Най-лесно ще го успокоите, ако му дадете да пие мляко или вода.Ако бебето само се успокоява, по-добре е да не го вземате на ръце.
 Оставете детето да дъвче. Най-подходящи са гумените пръстени с различни форми, които се използват при пробиването на зъбите. Трябва да внимавате с играчките от тънка, чуплива пластмаса. Дайте му да дъвче всичко, стига да не е опасна.
 Не използвайте никакво лекарство за облекчение на сърбежа, ако не е по лекарско предписание.
 Честият контакт на зъбите със захарни изделия и нишесте допринася за увреждането им.
 Грижи за зъбите.
 Някъде около 1 ½  и 2 години, когато детето започне страстно да копира родителите си, трябва да му се купи четка и паста зазъби и да се започне с ежедневната грижа за зъбите. Главното предназначение на миенето на зъби е да се премахнат твърдите и течните остатъци от храната по тях. Най-важно е зъбите да се мият след вечеря, за да бъдат чисти за дългия нощен период, когато устата е спокойно и слюнката тече бавно.
 Прегледи на зъбите трябва да се правят 2 пъти годишно след дванайсетмесечна възраст.
 Някои родители смятат, че е излишно да се притесняват за увреждането на млечните зъби, защото те в крайна сметка ще паднат. Подобно схващане е неправилно. Увреденият зъб може да причини болка на детето и понякога води до инфекция на челюстта.

 

http://www.biberonbg.com

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.