All for Joomla All for Webmasters
Първите зъбки на детето

Почти 90% от всички деца в предучилищна възраст се оказват с кариеси в зъбките. Причините за това са много. Защо се случва така, че още в най-ранна възраст децата се налага да посещават

зъболекарски кабинет, а родителите им да се потят в опити да ги накарат да седне на стола за мъчения? Профилактиката трябва да започне с появата на първото зъбче. Редовното почистване и избягването на храните-боклуци от рода на шоколадчета, вафлички, зрънчовци, близалки и други подобни, а към всичко това добави и газираните напитки и сладките сокчета.
Ето и най-често задаваните въпроси и техните отговори, свързани със зъбките на децата.

От кога трябва да се започне с грижата за устната хигиена
Бебешките зъбки започват да се формират още на 5-та или 6-та седмица от бременността. Бъдещите майки трябва ежедневно да приемат поне един вид млечен продукт. Киселото мляко и сиренето са идеален вариант. Така че грижата за зъбите на детето може да започне едва ли не още преди раждането му. Калцият под формата на добавка или хапчета трябва да се избягва, защото нарушава естественото формиране на костната структура на бебето. Излишните количества, поети чрез готови витамини, могат да предизвикат предварително втвърдяване на черепната кост. След раждане, при появата на първите зъбки, може да се снабдиш със специалните четчици, създадени за тази невръстна възраст. С тях търкай леко мястото и после дай на детето да отпие водичка, за да се изплакне. Ако вече разбира, може да го накараш просто да изплюе водата.

На какво трябва да се обърне по-специално внимание
Малко родители са наясно, че дори първата годинка на детето може да окаже влияние върху състоянието на постоянните зъби. Понякога силните простуди, вируси и инфекции влияят негативно върху тях. Най-добрата профилактика срещу това е кърменето, по възможност най-малко шест месеца.

Как може да се облекчи болката при никнене
В аптеките се намират много гелове, с които можеш да пробваш. Понякога вършат работа и гризалките, които имат охлаждаща се течност. Но като цяло това е труден период и почти нищо не помага. Добър вариант са хомеопатичните средства, но трябва да ги предпише специалист. Рибеното масло способства за бързия растеж на зъбките, но се посъветвай с педиатър преди да го дадеш на детето.

Нужно ли е да се почиства изобщо първото зъбче
Не само че е нужно, а направо задължително. Има специални меки четчици, предназначени за бебета. Можеш да направиш масаж на венеца и зъбчето с пръст и съвсем малко паста за зъби. По-важното в случая е да създадеш у детето нужните навици на хигиена.

Ако млечният зъб е засегнат от кариес и постоянният ли ще е болен
Зависи колко дълбоко е поражението. Във всеки случай е задължително да заведеш детето на зъболекар. Много майки пропускат с идеята, че така или иначе млечните зъбки ще паднат, но често техните проблеми се пренасят и върху постоянните. Така че не пропускай да лекуваш млечните му зъби.

Как се отразява качеството на храната върху детските зъбки
То се отразява върху целия организъм и неговото здраве, включително и върху зъбите на детето. Стоматолозите изобщо не препоръчват да се предлага на малкото сладкиши под каквато и да е форма поне до третата му  годинка. Всички видове закуски с добавена захар, шоколади, вафлички и други подобни са удар по имунитета на детето, включително и по здравето на зъбките. Зрънчовците и по-горе споменатите са пълни с оцветители, консерванти и други елементи, които също се отразяват негативно на здравето.

Кога трябва да приключи смяната на зъбите
До около дванайсетата година то ще се снабди с пълния набор от двадесет и осем постоянни зъба.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.