All for Joomla All for Webmasters

Отпадналост и умора у детето – защо?Умората при децата е колкото естествено, толкова и нехарактерно за тях поведение. Децата под 5 години обичайно са постоянно активни. Те се захващат с някаква игра, завършват я, обикновено след това изпадат в кратък период на релакс, който набитото око на родителя може да отбележи като момент на лутане,

кротък престой или поглезване. Този цикъл постоянно се повтаря през деня. Детето напълно възстановява силите си през нощта и на другия ден е готово за нови подвизи.

Макар и рядко възможно е при детето да се наблюдава липса на жизненост за един – два последователни дни, което то най-често компенсира с повече сън – удължава нощната почивка или спи (повече) през деня.

По принцип причините за необяснимата умора варират в широк диапазон: проблеми със съня, дефицити в храненето, психически проблеми, заболявания.

Усещането за умора през деня може да се дължи или изостри от глад или недостатъчно пълноценно и балансирано хранене, да се дължи на дефицит на витамини или минерали. Анемията е честа причина за отпадналост и умора при децата.

При проблеми със съня се има предвид не само недостатъчното часове сън –детето след 3 години до пубертета се чувства най-добре след минимум десет часа сън през нощта – но и дали той е пълноценен. Ако детето има големи сливици, трудно диша през носа, хърка, то има голяма вероятност да страда и от обструктивна сънна апнея, при която се наблюдава прекъсване на дишането за секунди. Това нарушава нормалните цикли на съня и влияе на пълноценната почивка, което през деня се изразява в липса на жизненост и сънливост.

При всяка една инфекция, респираторна, отит, чревна, дори зъбна болка, жизненият тонус при децата рязко се губи. Със спадането на повишената телесна температура и облекчаване на оплакванията се наблюдава естествено възвръщане на силите и вида на детето.
 

Трябва да се има предвид, че след всяко боледуване са необходими седмици след видимото оздравяване, за да може организмът на детето да се възстанови напълно. Това означава, че то ще се изморява по-бързо и по-често в сравнение с преди в следващите няколко седмици. Причина за по-продължителното му вяло състояние може да бъде дори само възпаленото гърло.

Един от най-честите причинители на умора, както сред деца, така и сред възрастние, е Епщайн-Бар вирусът. Заразяването с него при силната имунна система може да премине като настинка. Иначе отличителен белег е подуването на лимфните възли и повишената температура. Инфекцията може да се прояви като остър тонзилит, който да продължи по-дълго и с по-тежка изразена симптоматика. Заболяването е познато като инфекциозна мононуклеоза. Често остава неразпознато и определяно като „гнойна ангина“. Възпалението на сливиците може да е придружено от обриви и дори жълтеница. След преминаване на острата инфекциозна мононуклеоза обичайно от пациентите въобще се описва липса на сили и бързо изтощение в продължение на три месеца.

Хроничната умора може да се дължи и на сериозни заболявания като хронична бъбречна недостатъчност, туберкулоза, улцерозен колит, диабет и др. При подобна продължителна отпадналост на детето е препоръчително да се следи за състоянието му въобще и се отбелязват други особености, свързани със здравето като непрекъсната жажда, често уриниране, рязко отслабване, които следва да се съобщят на лекуващия лекар своевременно.
Какво може да помогне за правилната преценка на състоянието на детето? Ето няколко съвета в тази насока:
 Водете си бележки при случай на по-продължителна умора. Отбелязвайте необичайни признаци, които проявява детето.

 Уверете се, че детето спи спокойно и сънят му не се нарушава от брат или сестра, домашен любимец, навици като гледане на телевизия до късно. Отстранете екраните и всички нарушаващи съня апарати от детската стая. Изчислете по колко часа спи. Проследете дали то не хърка и спи с отворена уста.
 
 
 Преценете дали хранителният му режим е достатъчно пълноценен, дали си набавя достатъчно желязо с храната. Не е излишно да се изследва хемоглобинът му. Опитайте се да му осигурите достатъчно пресни плодове и зеленчуци или се консултирайте с личния лекар за витамините, които можете да му предложите.
 
 
 Наблюдавайте дали чувството на умора не се изостря преди хранене. Това може да се дължи на ниско ниво на кръвна захар. В случая може да помогне въвеждането на полезни междинни закуски – плод, чаша сок, с които да се предотврати този нежелан спад.
 

Чувството на изтощение при децата е рядко явление, което минава бързо. Ако такова обаче се наблюдава повече от десет дни е редно да се потърси педиатъра за консултация и съотвено се изясни състоянието на детето.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.