All for Joomla All for Webmasters
Как да научим детето да учи?Вашето дете пораства. Вече свършват безгрижните детски игри и то тръгва в първи клас. Това е период, в който детето изпитва стрес, особено ако не е ходило на детска градина. Спира да му се позволява да прави, каквото си иска и трябва да спазва определени правила, като например да седи на един чин 40 минути и да внимава. Когато се върне от училище, не може само да играе, но трябва и да учи уроци за другия ден.

Много деца трудно се справят с промяната и ние възрастните, трябва да ги подкрепим, за да не ги отблъсне сложността на материала и правилата в училище и те да се откажат да учат. Ние трябва да възпитаме любов към знанието и да им покажем начините за бързото му усвояване.

Има няколко прости правила, които може да предадем на детето си, за да му помогнем да се справи по-лесно в първите дни в училище и по-нататък:

1. Докато детето е още малко, говорете положителни неща за училището - колко е хубаво да се ходи там. Изградете и развивайте любопитството му към непознатото. Например, когато ви зададе по-сложен въпрос му кажете, че в училище ще научи освен това, което ви пита и много други интересни неща.

2. Никога няма да забравя съвета, който баща ми ми даде, когато тръгвах в първи клас. Ще ви го кажа и на вас, защото той ми е помагал винаги да уча по-лесно, дори когато станах студентка. А той гласеше: "Когато си в клас, сядай винаги на първите чинове и гледай учителя в очите". По-късно разсъждавайки аз развих теорията "Така и така съм в училище и трябва да стоя тихо в час, защо да не слушам?". И така, когато внимаваш какво говори учителя, се разбира и запомня 70% от материала още в училище, а вкъщи научаваш по-бързо и ти остава повече време за игра.

3. Поне първите две седмици на първи клас осигурете човек (родител или някоя баба), който да се грижи за детето по цял ден. Той трябва да му обяснява всичко, което не е разбрало в училище, да му изгради режим на учене и изобщо дневен режим за дните в училище. Например: Ставане - 7:00ч, училище 8:00 - 12:30ч., обяд 13:00 - 14:00, почивка -14:00 - 15:00ч., писане на домашни и учене на уроци 15:00 - 16:30ч., игра 16:30 - 18:00ч., после помощ вкъщи, вечеря и сън. Дневният режим е много важен, за да се чувства детето сигурно и спокойно и да знае кое след кое следва. А при учене по едно и също време, мозъкът се настройва и си изгражда система, по която учи най-лесно. Нека детето почине малко след обяд (ако сутрин е на училище), преди да започне да учи за другия ден, но не го оставяйте да учи късно вечер, защото мозъкът е изморен и очите се развалят.

4. Не правете от децата си зубрачи. Не ги карайте да учат наизуст по разказните предмети. Научете ги да определят най-главното, което да запомнят и около него да градят подробностите.

5. Не пишете домашните на децата вместо тях. Така само ще ги научите да кръшкат и да не разчитат на себе си. Обяснявайте им онова, което не са разбрали и ги карайте после да продължат сами. Задавайте им въпроси, които да развиват мисленето им. Например, не ги карайте до припадък да повтарят, че 2+3 = 5, а разиграйте следната игра: "Хайде да намерим два бонбона и помисли, когато имаме плюс ще си вземем още 2 или ще ги изядем. Повече ли ще ти станат бонбоните или по-малко." Детето стига до извода, че щом е + трябва да си вземе още. После казвате, "хайде погледни в задачата още колко?" То отговаря 3. Накрая му казвате не да ги преброи, а го питате какво трябва да направи, за да разбере колко стават.
   
6.
От тук следва и последната ми препоръка. Заредете се с много търпение, когато детето ви започне да учи как да учи. Не го наричайте тъпак и глупак, ако не се справя бързо. Така няма да го накарате да учи, а само ще си каже: "Ето татко каза, че съм глупав, значи няма защо да се напъвам". Друго е ако кажете: "Ти си най-умното дете, браво!" Това ще зарадва отрочето ви и то ще се старае още повече отново да получи похвала.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.