All for Joomla All for Webmasters
важните правила за възпитанието на дететоСкъпи настоящи и бъдещи родители, сигурно се питате какво е най-важно за детето, за да порасне то възпитано, умно и добро. Странното е, че деца на успели родители, в много случаи стават хулигани и престъпници, а деца, чиито родители са по-обикновени се превръщат в блестящи умове. Отговорът на горния въпрос е съвсем елементарен.
Основното за възпитанието на детето, освен любовта към него, е да няма противоречия между думи и дела.

Баща, който лежи вечер и в почивните дни пред телевизора, не може да научи детето да помага вкъщи. Няма как да убедите малчугана си, че е лошо да се пие и пуши, ако вие пушите по 3 кутии и се прибирате през вечер пияни.

Искреността е основното средство, което изгражда в децата доверие и самочувствие. Не ги лъжете, че отивате по работа, когато отивате на ресторант. В много случаи децата откриват лъжите, например виждат, че сте облякла официалната си рокля и така губите доверието им. След това си казват: "Мама лъже, значи не е лошо и аз мога". Нима дребните и на пръв поглед невинни лъжи на родителите не са първата крачка на подронване на авторитета пред децата им?

Друга грешка във възпитанието е да се опитвате да заместите отсъствието си от дома, като давате на децата си неограничени средства. Децата не могат сами да преценяват кои неща  са ценни и важни и кои не си заслужават парите. Те все още не са изградили представата си за стойността на нещата. Осигурявайки им възможност да купуват всичко каквото си пожелаят със сигурност няма да ги научите да ценят парите и труда - вашият и по принцип.

Когато наистина се налага да работите много и не успявате да отделите достатъчно време да играете и учите с децата си, поне се опитайте да ги контролирате. Спомням си, когато бях малка, майка ми работеше сутрин от 8:00ч. вечер до 19:00ч., но когато се прибереше от работа, проверяваше бележниците и домашните ни и дали са изпълнени всички задачи, които ни беше дала предишния ден (измити ли са чиниите, подредена ли е стаята ни) и тогава ни се позволяваше да продължим да играем. Така се приучихме на самостоятелност, и аз и брат ми бяхме отлични ученици. А и относно личният пример: майка ми и до днес на 61 години продължава да учи и да се развива.

Друго необходимо условие, за да порасне детето ви като трудолюбив, свестен и порядъчен човек е да има еднакви изисквания към него от страна на всички, с които общува. Не може единият родител да настоява детето да се справя само, например с обличането, а другият да го облича изцяло. Такова несъответствие в изискванията води до по-бавни резултати, до объркване на детето и отрицателни емоционални реакции. Работете като екип. Обсъждайте причините и желаните резултати при всяка дейност.

Искам отново да подчертая, че личният пример е най-важен, за да възпитаме добри хора, които да са полезни на себе си, семейството и обществото. Когато детето расте сред любов, чувства, че родителите му се обичат и уважават, а също така обичат и него, то е спокойно, щастливо и уверено в своите постъпки и действия.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.