All for Joomla All for Webmasters
http://ts3.explicit.bing.net/th?id=H.4552503382967890&w=250&h=152&c=7&rs=1&pid=1.7

Напоследък тийнейджърите стават все по-агресивни, склонни са към насилие, отнасят се грубо и проявяват неуважение към родителите и учителите си, а в новинарските емисии периодично се съобщава за убийства, извършени от тийнейджъри.Причините за детската

 агресия са много, включващи липса на внимание или пък прекалено „меко“ възпитание и глезене, даването на прекалено голяма свобода на детето, с която то злоупотребя поради липсата на изградени собствени граници, които да ограничават действията му в рамките на нормалното. Възпитанието с наказания също може впоследствие да отключи агресията у тийнейджъра. Целта е чрез наказание да се сломи волята и да се вземе страха на детето, но обикновено единственото, което се постига, е прстест и правене напук от страна на тийнейджъра. Децата пък, които отрасват в семейства, където насилието е ежедневие, е силно вероятно скоро да се озлобят и да започнат да подражават на агресивния си баща – да викат, обиждат, да се бият и т.н. Ако самото дете е било някога жертва на насилие, нищо чудно, след като порасне, да реши да си „отмъсти“, превръщайки се в насилник на по-слабите.

В много случаи агресията у тийнейджърите се корени дълбоко в миналото и е резултата от емоционални проблеми.  
   

Но агресията при децата може да бъде резултат и от стремеж за подражание на свои връстници, на любими герои от филми, а също да е продукт и от неистовото желание на децата да извършват забранени неща, да бъдат готини и да са център на внимание. Употребата на наркотици и алкохол също могат да са причина за детската агресия.

В какво се изразява агресията при тийнейджърите?

Проявата на неуважение, склонността към насилие, побой, разрушение (на имущество например) са все форми на агресия. Но докато неуважението към възрастните, отправянето на обиди и заплахи са просто притеснителни, то склонността към престъпления и посягане на нечий чужд живот будят сериозен страх в обществото ни. Деца започнаха да се избиват едно друго за 50 лв., размахват пистолети и ножове пред собствените си родители, защото са им бесни, че не са ги пуснали на купон, убиват учителите си и магазинери просто докато са си играели... случайно... Друга форма на агресия е тази към самия себе си – все повече са случаите на самоубийства сред тийнейджърите. Агресията сред децата в дневно време е нещо по-различно от просто един сърдит или депресиран тийнейджър.   

Как да изкорените агресията у тийнейджъра?

Общувайте повече с детето, но на равни начала, стремете се да разберете проблемите му и да му помогнете в разрешаването им, но без агресия. Запишете от рано детето на спорт, който ще го научи на дисциплина и ще му помогне да изразходва енергията и натрупаната агресия. Не позволявайте на детето си, поне докато е все още малко, да гледа филми, пълни с насилие. Разумните, а не суровите, наказания също биха могли да дадат положителен резултат. Важно е още от съвсем малки да възпитате емпатия у децата.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.