All for Joomla All for Webmasters
 Менюто на дететоЗа много родители проблемът с храненето е постоянен източник на безпокойство и причините могат да бъдат различни: за едни деца е сложно да бъдат нахранени, други, напротив, ядат повече, отколкото е необходимо.  Нека поговорим за това какво в никакъв случай не бива да правим, когато става дума за храненето на детето, дори да е продиктувано от най-добри подбуди.
Проблемът със закуските

Много важен фактор при правилното хранене е спазването на режим. Но често се случва детето, виждайки храна на масата, в ръцете на друго дете или възрастен, да е привлечено от нея. Самите възрастни също с удоволствие предлагат „нещо вкусничко” в промеждутъците между храненията.

Защо е важен?

Безредието в храненето води до непълноценно преработване на храната, лошо освобождаване на стомаха, неправилно функциониране на храносмилателната система и влошаване на апетита. Отсъствието на режим нарушава не само функционирането на стомашно-чревния тракт, но и на други системи в организма като ендокринната и нервната. При редовно неспазване на режима у детето се формират патологични хранителни навици и неуравновесена нервна система, които се проявяват в капризно поведение.

Как се прави?

Ако детето наистина е изгладняло между храненията, може да му предложите зеленчук или плод, може да му устроите леко допълнително хранене (например йогурт с плодове), а може и да преместите следващото хранене по-рано.

Проблемът с количеството и качеството

Едва запознали детето с продуктите на дохранването, у много възрастни (да не говорим за баби и дядовци) възниква желанието да поглезят мъничето с нещо вкусно. Действително е приятно да гледаш как детето с интерес опитва ново ястие или дъвче доволно нещо сладко. Понякога възрастните се увличат и могат да нахранят детето с такива количества от продукта, които превишават дори тяхната норма, още повече че той може да е непознат за детето. Нерядко на улицата или по време на гостуване може да се види как децата ядат чипс, месни и рибни деликатеси, мариновани зеленчуци, гарнитури с пикантен сос, салати с майонеза и пикантни подправки, екзотични плодове, всевъзможни „възрастни” сладости – торти, шоколад, орехи, газирани напитки.

Защо е важен?

Всички споменати продукти съдържат вредни за здравето на детето вещества, много от тях правилно ги наричат „убийци” на апетита. Употребата и предозирането им може да доведе до срив на храносмилателната система – детето може да получи запек или разстройство, болки в стомаха, алергична реакция. Формирането на черния дроб, задстомашната жлеза и други органи при децата още не е завършило, те трябва да се щадят, затова в ранна и доучилищна възраст детето трябва да се храни с продукти, подходящи за неговото меню.

Как се прави?

Не забравяйте, че съществуват правила на захранването, количество на продуктите, както и продукти, които не бива да присъстват в менюто на детето в ранна възраст. Има достатъчно източници на информация по темата „здравословно хранене в ранна възраст”.

Проблемът със „сладкото”

Особено място сред вредните продукти заемат сладките храни и тяхната прекомерна употреба. Безусловно, определено количество захар е нужно за развитието на детето и то напълно се осигурява от плодовете, компотите и умерено количество сладости (детски бисквити, мармалад, кисел). Често възрастните не могат да се удържат от съблазънта да черпят детето с бонбони, шоколади и псевдонатурални сокове. По този начин сами формират у него неправилни вкусови навици и пагубно пристрастие към сладкото.

Защо е важен?

Прекомерната употреба на захар води до съвсем небезобидни последствия - повишено натоварване на задстомашната жлеза, алергия, затлъстяване, кариес, отслабване на имунната система. Излишъкът от рафинирани продукти ограничава постъпването на други полезни вещества, в резултат на което детето не получава цялото количество витамини, минерали, хранителни влакна, с което разполагат продуктите в менюто му.

Как се прави?

Тук разговорът е дълъг. Любовта към сладкото също е зависимост. А както е известно, от зависимостта е невъзможно да се избавиш, ако сам не желаеш. Не заставяйте детето да яде плодове вместо шоколад и не го наказвайте, то трябва да бъде ваш съюзник, само тогава успехът е гарантиран. Вашата цел трябва да бъде не отчаяна борба със сладкото, а създаване на здравословни навици.

Опитайте да създадете на детето предпочитания към други храни – солени или кисели. Заменете сладките бисквити със соленки, не се вълнувайте много, ако детето ги откаже. По-често му купувайте сладко-кисели плодове, нека свиква с вкуса им.

В никакъв случай не забранявайте на детето сладостите, ако много ги обича. Ако забраните бонбоните и шоколада и не предлагате нищо сладко в замяна, ще постигнете обратен резултат. Забраненият плод е по-сладък и детето ще се нахвърля на всеки бонбон, който му попадне в ръцете. Просто кажете, че бонбони не могат да се ядат всеки ден, а да речем, само в сряда и неделя. Така постепенно детето ще започне да отвиква от редовната им консумация. Отучете се и вие да давате сладкиши като награда, когато сте доволни от детето и никога не го наказвайте с лишаване от сладко.

Не крийте сладките неща, детето ще реши, че вие скришом ги изяждате. В момента, в който вие излезете, ще започне на търси „тайника”, а знаете, че много често го открива и опустошава.

Купувайте на детето вместо един голям - три малки бонбона, не голям шоколад - а няколко по-малки. Така детето може да се насити на сладко по-бързо, докато с големите сладкиши ще се бори до последно. Помнете, става дума за психологическа, а не физиологична зависимост.

Обърнете внимание в какви ситуации детето посяга към сладкото – най-често, когато е разстроено, изплашено, болно. За него бонбонът е утеха, защита или награда. Задачата ви е да отвлечете мислите му от сладкото и да насочите интереса към нещо друго – игра, разговор, четене на приказка.

Шкафчето за сладки неща. Разбира се, не бива „съкровищата” да изчезнат изведнъж. Ще последва буря от недоволство. Но ако бонбоните и вафличките намаляват постепенно и на тяхно място се появяват плодове и други по-малко вредни сладости, шокът ще бъде избегнат. Ако на масата е имало купа със сладкиши, заменете я незабелязано с фруктиера с примамливи плодове, нека стои пред очите на детето. Очите изгладняват по-бързо от стомаха.

Информирайте близките за мерките, които предприемате. Ако не са солидарни с вас, усилията са напразни. Изисквайте да спазват вашите условия.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.