All for Joomla All for Webmasters

Запекът се среща рядко при малките бебета, особено при кърмените бебета, макар че може да се окаже проблем при по-големите бебета, след като се въведе твърдата храна.
Кърмените бебета могат да ходят по голяма нужда от няколко пъти дневно в първите няколко седмици до само веднъж или два пъти за цяла седмица.

Дори и когато изпражненията са меки и полутечни, понякога бебетата въпреки това се напъват, за да се изходят. Бързо ще се научите да различавате гримасите и грухтенето, с които вашето бебе придружава ходенето по голяма нужда.

Бебетата на изкуствено хранене обикновено имат едно изхождане на ден с твърди изпражнения, макар че някои бебета може да ходят по голяма нужда и веднъж на 3 или 4 дни. Това не се счита за отклонение от нормалното, освен ако изпражненията не са твърди като камък и топчести. За истински запек се счита, когато изпражненията в долната част на дебелото черво са възпрепятствани от стягането на мускулите, като така могат да пречат на изхождането, като от друга страна колкото по-дълго остават изпражненията в червото, толкова по-твърди и сухи стават. Преди да заподозрете, че бебето ви има запек, е добре да се запознаете със симптомите на запека описани по-долу и да разберете, че точно както при възрастните, така и при бебетата характерът на изхождането е различен.


Какви са симптомите на запека?

При бебета на възраст между 0-3 месеца запекът е рядко срещан, дори и вашето бебе да е на адаптирано мляко. Някои бебета си грухтят и се напъват на всяко изхождане, въпреки че това не означава задължително, че имат запек. Естествено, ако бебето ви плаче или е очевидно, че не се чувства добре, трябва да се консултирате с педиатъра му или личния лекар. Ако вашето новородено се изхожда с твърди изпражнения по-рядко от веднъж дневно, това в общи линии се счита за запек. При по-големи бебета, които са започнали с твърдата храна, симптомите могат да включват:

•   Раздразнение, болки в корема, стомашен дискомфорт
•   Твърдо коремче
•   Болки в корема, които преминават след изхождането
•   Изпражнения с кървави ивици, обикновено дължащи се на ректални цепнатини, причинени от преминаването на твърдите изпражнания
•   Трудни за изхождане, топчести твърди изпражнения


Каква е причината за запека?

Бебетата може да имат запек поради това, че не приемат достатъчно течности. Ако проблемът продължава, важно е да се прегледа, тъй като докторът може да изключи причини като болест или анални цепнатини.


Как да се третира запека?

Трябва да се консултирате с личния лекар или педиатъра преди да опитвате каквото и да е за да облекчите дискомфорта на бебето. Може да се наложи да го заведете на преглед.
За по-големите бебета, които вече приемат твърди храни, попитайте личния лекар дали може да прибавите няколко лъжици пюре от сини сливи към сутрешната каша на бебето или да му дадете 2 чаени лъжици сок от сини сливи. Някои специалисти препоръчват да прибавите една чаена лъжичка трици към зърнената закуска на бебето ви, за да прибавите по този начин повече фибри в менюто на бебето, но внимавайте да не се престараете. Опитайте се по-скоро да давате на бебето плодове и зеленчуци (на малки парченца, естествено), за да може то да получава адекватно количество фибри, както и давайте достатъчно течности, включително чиста вода.


Следните лекове също могат да облекчат бебето:

•   Опитайте да движите краката на бебето сякаш кара колело, ако смятате, че има запек. Това може да помогне на изпражненията да се придвижат надолу по червото.
•   Ако вече яде твърди храни, премахнете заличащите храни като ориз, банани или зърнени ядки.

Не е необичайно бебетата да имат запек, особено след като преминат на твърда храна, тъй като техните организми се учат как да преработват новата храна. С вашата помощ, необходимото третиране и с времето, бебето скоро ще си изгради “модел” за лесно и безпроблемно ходене по голяма нужда.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.