All for Joomla All for Webmasters
http://ts4.explicit.bing.net/th?id=H.4977743752791659&w=198&h=140&c=7&rs=1&pid=1.7

Прекалено сухата кожа е проблем, с който много дами, живеещи на нашите географски ширини, се сблъскват. Предстои ни поне още месец да се борим с неудобствата на зимните климатични условия, които оказват пагубно влияние върху кожата ни, ако не

полагаме необходимите грижи за нея. Но има някои проверени стъпки, които ако следвате, ще ви спестят куп главоболия.

Определете точно проблема

Обезводнената кожа често се бърка със сухата, а разликата между двете е съществена. Първата страда от недостиг на влага, а втората – от недостатъчно количество междуклетъчни липиди (мазнини). От недостатъчно влага може да страда абсолютно всяка кожа, като това настъпва, когато целият организъм е обезводнен – например под въздействието на студен въздух, слънце, вятър, от сухия въздух в помещение с климатик, от прием на прекалено много алкохол и някои лекарства и дори от стрес.

Да определите точно какъв е проблемът при вас е възможно, когато тествате стегнатостта на кожата. Обезводнената кожа се стяга след измиване, но след известно време по нея отново се появява блясък. Сухата кожа е стегната постоянно. Обезводнената кожа се нуждае от интензивна хидратация, а сухата – и от хидратация, и от подхранване.

Сменете текстурата на крема

Дерматолозите съветват през зимата да ползваме крем с по-плътна текстура – вместо гел – крем, вместо крем – балсам. Това не означава, че геловете хидратират кожата по-лошо в сравнение с кремовете. Количеството на активни съставки в тях е еднакво, просто по-плътната текстура създава по-плътна защита, която предпазва кожата по-добре от негативното влияние на околната среда. Днес козметичните марки произвеждат различни текстури от един и същ продукт.

Овлажнявайте интензивно

Мощните овлажняващи компоненти са глицерин, хиалуронова киселина и хиалурон натрий. Те могат да задържат влага в себе си в количество, което превишава стократно собственото им тегло.

Съхранявайте влагата в кожата

Съвременните кремове не само задържат влагата в кожата, но и подпомагат собствения ѝ механизъм за овлажняване да работи по-добре. Такава функция изпълняват продуктите с биозин, липолиева киселина, растителни липиди, екстракт от мед, минерални масла и силикон.

Ексфолирайте сухата кожа

Наличието на мъртви клетки по повърхността на кожата не влияе върху нейната влага. Но когато тя е освободена от тях, съставките на крема проникват в дълбочина и действат по-добре

Спрете да пушите

Тютюнопушенето води до преждевременно стареене на кожата – това не е някакъв лозунг, който ни е удобно да размахваме всеки път, когато ни се предостави възможност, а научно доказан факт. Никотинът нарушава локалната микроциркулация на кръвта, разрушава витамин С и спомага за развиването на хиперкератоза (извънредно вроговяване на кожата). Всичко това води до обезводняване.

Спестете време във ваната

Особено през зимата обичаме да седим дълго под струята топла вода, за да сгреем тялото си. Но прекаленото нагряване на кожата разрушава нейната хидролипидна бариера. Максималната температура на водата във ваната дори през зимата не трябва да превишава 36 градуса по Целзий. Не е препоръчително да оставаме повече от 10 минути в нея. И най-добре да направим контрастни душове, преди да излезем от банята.

Грижа през нощта

През нощта кожата е по-възприемчива към кремовете. Можем да нанесем по-плътен слой подхранващ крем, който да действа като маска.

Пийте много вода

Стотици пъти сте го чували, но помните ли колко пъти сте го пренебрегвали? Нормата е два литра на ден, а ако активно се занимавате със спорт, увеличете двойно това количество. Освен това, овлажнителят на въздух е безценна вещ за зимните условия у дома

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.