All for Joomla All for Webmasters

Какво представлява помятането?
В медицински смисъл помятането (или на латински abort) е преждевременна смърт на зародиша (фетус) по време на първите 28 седмици (след това вече се говори за мъртвородено).
Каква е статистиката?
Близо две трети от всички бременности завършват по този начин. 70% от всички помятания се случват през първите дванадесет седмици и приличат на засилено кървене на месечен цикъл, така че повечето жени дори не знаят, че изобщо са били бременни. Едва след това, когато размерът на плода е вече няколко сантиметра, абортът може да протече като раждане: с болки, спукване на мехура и помятане на плода.

Именно в ранния „ембрионален период" - т.е. до 17-тия ден след оплождането, важи законът „всичко или нищо": тежки мутации или дефекти, които едва ли биха могли да оживеят, биват изхвърляни. Те възникват най-вече въз основа на дефекти в клетъчното деление или в генетичната информация.
Какви са рисковите фактори за аборт?
1. Жени на възраст под 18 и над 35 години.
2. При прекалена употреба на цигари, алкохол, медикаменти или наркотици.
3. Жени, които в засилена степен са изложени на вредни влияния на околната среда.
4. Сраствания или злокачествени образувания в матката.
5. Приемане на хормони (напр. противозачатъчни) при вече настъпила бременност.
6. Някои инфекции (напр. рубеола, заушки, токсоплазмоза, генитални инфекции).
7. Генетични нарушения.
8. Ендометриоза и миоми.
9. Липса на витамини или на хормони на бременността.
10. Отравяне на бременността.
11. Цервикална инсуфиенция - т.е. шийката на матката е твърде слаба, за да задържи плода.
До аборт може да се стигне и когато:
1. Кръвните групи или тъканите на майката и детето (плода) имат непоносимост.
2. Плодът има нарушения в развитието, наследствени увреждания или страда от липса на кислород; не се храни добре от плацентата.
3. Помятане се предизвиква от някои тестове преди раждането.
Какви са симптомите при помятане?
Първите признаци обикновено са кръвоизливите - в повечето случаи те не са израз на започващо помятане, но въпреки това вие би трябвало възможно най-бързо да отидете на лекар. Често са достатъчни един-два дни покой в леглото.
Ако кървенето е придружено от спазми в долната част на корема и изтичане на околоплодни води или сьсиреци, в някои случаи бебето вече не може да бъде спасено. Някои жени забелязват загубата на плода само по това, че вече не се чувстват бременни: напр. гърдите им отново спадат.
Различните форми на помятане.
1. Спонтанен аборт: плодът изпада без предварителни признаци.
2. Непълен спонтанен аборт: част от заплодената яйцеклетка остава в матката.
3. Ретенция: бебето умира, но не бива изхвърлено. В някои случаи плацентата може да продължи да расте и признаците за бременност се задържат седмици наред, тестовете също остават положителни. Само чрез ултразвуков апарат и измерване на сърдечния тон на плода може да се докаже, че детето вече не е живо.
4. Хабитуален: най-малко три последователни помятания. Те са обусловени в повечето случаи от генетични дефекти (на мъжа или на жената) или от имунологични реакции.
5. Особена форма е извънматочната бременност.
Медицинските последствия.
Приблизително от десетата до дванадесетата седмица матката трябва да бъде кюртирана, тъй като останалата тъкан може да се загнезди там и да се възпали. Това е оперативна намеса, която често пъти се прави амбулаторно. След това би трябвало да се изчака най-малко в продължение на три месечни цикъла, преди да се опита нова бременност. В противен случай рискът от ново помятане е повишен.
Психическите последствия.
За повечето жени преживяването на спонтанен аборт означава дълбок шок. В ранните стадии на бременността мъката е също толкова голяма, колкото и в по-късните. Всички засегнати жени изпитват най-вече страх, че това може да им се случва отново и отново. Малцина се утешават със съвременната статистика, която твърди, че 90% от всички жени след помятане могат да забременеят отново без никакви проблеми. Освен това при много жени се появява чувство на вина: те смятат, че са направили нещо погрешно - пушили са прекалено много, не са се пазили достатъчно, докато най-сетне разберат, че угризенията на съвестта им са били безсмислени. Други пък са изненадани от масивната душевна криза, която им е причинил един спонтанен аборт: душевни болки, чувство на безпомощност, на неудачност, бяс или отчаяние и трайни проблеми със съня.
Животът „след това"
1. Опитайте се, доколкото е възможно, да откриете точно какво е предизвикало помятането
2. Дайте воля на чувствата си, дори другите хора да ги смятат за неприемливи. За да преодолееш тези чувства се изисква време и пространство.
За много от жените е полезно в подобна ситуация да поговорят със съмишленици по съдба или с психолози.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.