All for Joomla All for Webmasters

Магическа билкаКолко са полезни билките знаят сигурно и хлапетата, които още ходят на детска градина. Ако не за друго, то защото предстоящите месеци са супер подходящи за планински туризъм и събиране на полезни стръкчета, които през есента и зимата ще

консумират с мама и тате на чайче или като подправка.

Този път в кошницата носим билка, за чиито лечебни свойства се знае още от древността. Името й е естрагон (среща се и като тарагон или тарос) и е многогодишно растение. Много е характерно със силния си аромат.

Днес има два вида естрагон: руски и френски. Френският е характерен с фините си тъмнозелени листа, а руският, който идва от Сибир- с по-светли листа с по-слаб аромат. Най-често като подправка се използват изсушените листа и цветове, както и връхните части на стъблото. Богати са на етерични масла, витамини и гликозиди.

Цъфти през август в жълто-черни цветчета. Обича слънцето, така че ако решите да си го гледате вкъщи в саксия, имайте го предвид. Може да си го закупите от големите вериги магазини.

Листата се изсушат на слънчево и сухо място, например в началото на есента, след което се съхраняват в кутии с капак.

Естрагонът е много ароматна и вкусна подправка, от него се приготвя и естрагонов оцет. От своя страна, оцетът влиза в съставките на много апетитния сос тартар.

Известен е и с медицинските си приложения, не сосът, а естрагонът. Любопитен факт е, че древните гърци го използвали при зъбобол, като дъвчели неговите листа. Т.е. има успокоително действие.

Помага при проблеми със съня, така че може да пийвате чай от листата му вечер преди лягане, ако страдате от безсъние. Завирате  1-2 чаени лъжички, след това оставяте да кисне около 40 минути и си имате природен лек срещу инсомния.

Освен това облекчава стомашни спазми и повишава апетита. Една лъжица естрагонов оцет преди хранене улеснява храносмилането.

Има още едно "магическо" действие- регулира месечния цикъл.

Това обаче не е всичко. Естрагонът има способността да "изхвърля" токсини от тялото, както и да повишава произвеждането на жлъчка от черния дроб. Хора с високо кръвно налягане могат да го използват като заместител на солта.

Изключително ефективен е и  в борбата с глисти, въпреки че искрено се надяваме на никого да не се налага.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.