All for Joomla All for Webmasters
Ябълков оцет за красота и здраве

В природата се крият много добри помощници за нашата красота и здраве. Някои от тях са ни буквално под ръка без да подозираме. Става дума за обикновеният ябълков оцет,

стига разбира се да е истински, а не примесен с химия, оцветители и овкусители. По принцип оцетът има много приложения в бита ни. Бабините рецепти за сваляне на температура всъщност си действат безотказно, стига да им се довериш. Оцетът може да отърве теб или детето от високите градуси ако намажеш тялото с малко от течността, разтворена във вода или слагаш напоени кърпи на челото и вътрешната страна на китките.

Киселият овкусител е прекрасно средство за придаване блясък на косата. Просто изплакваш с нея гривата си преди да излезеш от банята и не отмиваш с вода. Подсушаваш с кърпа и ефектът е мигновен.
Тампонче напоено с оцет може да облекчи болката и раздразнената кожа при ухапване от насекомо.
От край време домашният ябълков оцет е важен помощник в народната медицина и заема почетно място в аптечката. Стотици години наред хората са използвали вкисналото вино (оцета) като лекарство, в кулинарията и като козметично средство. В много антични текстове се среща по нещо споменато за него. По време на голямата чумна епидемия в Средновековието, лекарите не стъпвали при пациент без оцет за дезинфекция на ръцете. В древен Китай пък го приготвяли от ориз и също го използвали в козметиката и медицината. В Япония го правят от кафяв ориз и му придават чудотворни свойства, които помагат да се запази младостта, здравето и силата на организма.
Египтяните правили вино и оцет от смокини. Смята се, че Клеопатра е поддържала кожата си с помощта на оцета от смокини. В Индия го приготвят от палмов сок и го използват масово като средство за лекуване на рани, изгаряния, кръвотечения, при ухапване от змия.

Оцет може да се приготви практически от най-разнообразни плодове и култури – грозде, ябълки, палми, ориз, малини, круши и още много. Но сред най-ценните е ябълковият, тъй като той притежава много важни полезни свойства.
Не случайно в САЩ е изключително популярна така наречената върмонтска диета. Тя е разпространена почти колкото средиземноморската в Европа. Жителите на споменатия щат се отличават с добро здраве, дълголетие и фигури, които не се вписват в печалния американски стандарт. Учените разбира се са проявили интерес към този феномен и са изследвали причините. Оказва се, че единственото по което се отличава храната им е обилното присъствие на ябълков оцет в ежедневното меню.

Всъщност той е истински коктейл от полезни микроелементи – над тридесет важни витамина, ензими и пектин, който е полезен за сърцето.
Днес в някои клиники в САЩ и Япония този вид оцет се използва при лекуването на гастрит и други стомашно чревни проблеми, при отити, освен това се прилага и като дезинфектант в болничните помещения.
Универсалната полезна формула за добро здраве и красота включва чаена лъжичка оцет и още толкова мед. Разбъркват се в топла вода и се изпиват половин час преди ядене и така два пъти на ден. Само че тази доза не бива да се превишава и не трябва да използваш нискокачествен оцет.

 

Най-добре е да си го направиш у дома. Процедурата изобщо не е сложна.
Измиваш ябълките и ги нарязваш на едри парчета, но без да им белиш кората. Оставяш ги известно време на открито, колкото да потъмнеят. След това от тях изстискваш сок и го поставяш в стъклена или керамична кана, която затваряш отгоре с найлон, който не опъваш изцяло, за да може да се разширява при ферментацията. Поставяш каната на много топло място, температурата трябва да е около 25 градуса. Нужни са около 5 или 6 седмици, за да се получи оцет. След този период изливаш течността в широка купа, която отново покриваш и оставяш за повторна ферментация. Препоръчително е да добавиш и оцетна гъба, без нея ферментацията ще продължи няколко месеца. Тя се образува в истинския оцет и представлява нещо като бяла пяна, състояща се от оцетни бактерии.

Ако ти или детето страда от ангина, тонзилит, кашлица или грип, можеш спокойно да правиш гаргара или да изплакваш гърлото с оцет, разтворен в топла вода. При анемии отново ябълковият вариант е незаменим, защото съдържа добре усвоимо желязо, витамин B12 и фолиева киселина. Полезен е също и при артрит, астма и камъни в бъбреците. Снижава нивото на холестерола и съдържа пектин, а той в съчетание с бетакаротен понижава риска от сърдечно съдови заболявания.

Косата придобива невероятен блясък ако я изплакваш с истински ябълков оцет, освен това помага и в борбата с пърхота, при това по-добре от някои шампоани. Нивото на Ph на ябълковия оцет е много близко до това на кожата, така че съвсем спокойно можеш да го използваш като домашно разкрасяващо средство.
Можеш да натъркаш кожата на лицето и шията си с тампон, напоен в течността. Действа добре както на суха, така и на мазна и проблемна кожа. Така тя става гладка и нежна като коприна, тенът се изравнява и освежава.
Ако редовно изплакваш устата си с този оцет ще се пребориш лошия дъх и ще поддържаш здравето на зъбите, защото той разтваря зъбните налепи.

Много диетолози препоръчват оцета като помощно средство в различните схеми за отслабване. Той не е калоричен и същевременно спомага за изгаряне на мазнините и за поддържане на добрия тонус на тялото.
Не забравяй да гарнираш салатите и подходящите ястия с истински, качествен оцет. Той е чудесно козметично и лекарствено средство, което не съдържа опасна химия и може да се използва от бременни и от малки деца.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.