All for Joomla All for Webmasters

Розацеята засяга хората със светла кожа Розацеята е кожно заболяване с неизяснен произход. Започва най-често между 30-40 години и достига своя връх към, 50-ата година. Засяга предимно хора със светла кожа, с руси и червени коси, сини очи, лунички - т.нар. келтски тип. Болестта засяга кожата на

лицето, особено бузите, носа и брадичката, които са червено-лилави с трайно разширени капиляри, а понякога се появяват и малки гнойни пъпки. При мъжете, при които болестта протича хронично, носът се уголемява, кожата става като портокалова кора -«файтонджийски нос» (на снимката).

Заболяването се влошава от слънце, студ и вятър. Най-често се проявява през преходните сезони - есен и пролет. Влошава се и от дълъг престой пред компютъра.

Розацеята се придружава от различни вътрешни заболявания - гастрит, колит, язва, болна жлъчка, панкреатит. При голяма част от болните от розацея в стомаха се открива бактерията Хеликобактер пилори, която се сочи и като причинител на стомашната язва. При повечето жени се откриват хормонални и ендокринни смущения - заболяването често започва по време на климакса.

Допускат се и наследствени фактори. Напоследък в мастните жлези на лицето у пациенти бе открито по-голямо количество от микроскопичния кърлеж Demodex folliculorum, който е част от нормалната кожна флора. Предполага се, че той причинява дразнене и възпаление, които предизвикват болестта.

За предпазване от рецидиви са много важни диетата и профилактичните мерки.

Брюнетите боледуват по-рядко. Англичаните наричат болестта Проклятието на келтите поради по-високия брой пациенти от ирландски произход. жените боледуват по-често, но при мъжете заболяването протича по-тежко.

Лечението изисква много търпение от страна на болните и лекаря. Подобрението не настъпва Веднага, което понякога кара пациента да го прекрати предсрочно. При по-тежки случаи се прилагат антибиотични схеми Вътрешно, а по-леките форми се лекуват само с «външни» медикаменти.

С добър ефект е лечението с лазер. За предпазване от рецидиви са много важни диетата и профилактичните мерки. Препоръчва се да не се консумират горещи напитки, пикантни храни и алкохол. През лятото трябва да се избягва директното слънчево облъчване, а през зимата не бива да се стои на студ и вятър.

Не се препоръчват козметични процедури като топла парна баня и масаж. Прави се и криомасаж с течен азот.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.