All for Joomla All for Webmasters

Пшеничен зародиш – семе от здравеПшеничен зародиш – здравословно и диетично семе, богато на хранителни вещества. Покълнал или стабилизиран, пшеничният зародиш е чудесна хранителна добавка към балансираното меню. Днес е много „модерно“ да се храниш с покълнали семена. Всъщност

здравословните ползи на пшеничния зародиш са известни от древни времена. Използвали ги есеите в Древен Египет и древните гърци. По-късно капитан Кук спасил моряците си от скорбут с консумация на покълнали семена. Индийците също ги използват от векове.

Пшеничен зародиш – хранителни качества
Пшеничният зародиш е богат на незаменими аминокиселини, витамините А, С, Е и от групата В; минералите калций, калий, желязо, натрий, фосфор, магнезий и други, лизин и аргинин. Силен антиоксидант. По време на покълването на пшеничния зародиш се активизират всички биохимични процеси в зърното – белтъчините се разграждат до аминокиселини, мазнините до мастни аминокиселини, скорбялата до прости захари. Същевременно се образуват нови ензими, витамини и минерали.

Хранителни стойности в 100 г пшеничен зародиш: 410 ккал, 35 г белтъчини, 10 г мазнини и 45 г въглехидрати

Покълване на пшенични семена в домашни условия
Вземете 2-3 супени лъжици негрухана пшеница и ги поставете в чист стъклен буркан. Залейте ги с вода около 10-12 часа. След това покрийте буркана с тензух. Изцедете водата и промийте добре зърната. След около едно денонощие ще се получат кълнове с големина 1-2 мм.

Пшеничен зародиш – здравословни качества

Пшеничният зародиш укрепна имунната система, подобрява обмяната на веществата и тонизира организма.
Помага при авитаминоза, пролетна умора, анемия и друг тип изтощаване на организма.
Пшеничният зародиш намалява нивото на „лошия“ холестерол в кръвта и предпазва от сърдечносъдови заболявания.
Покълналите семена от пшеничен зародиш са много полезна хранителна добавка към детското меню.
Маслото от пшеничен зародиш е изключително богато на витамин Е и често се използва в козметиката като ефективно средство срещу различни кожни проблеми.
Подпомага оплодителната способност при мъжете и жените.


Пшеничен зародиш в диетата
Пшеничният зародиш е с високо съдържание на лесноусвоими белтъчини и ниско съдържание на мазнини, които са от растителен произход и не водят до мастни натрупвания в организма.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.