All for Joomla All for Webmasters

Практични идеи за отстраняване на петна

Упоритите петна в дома са трън в очите на всяка домакиня. На пода, по килима, върху тапицерията на дивана – те са първото нещо, което забелязвате. И в този момент вероятно се питате кои са най-практичните идеи за отстраняване на петна. Има хора, които просто се раждат с „дарбата” да оставят мръсни петна след себе си –

едни го отдават на лош късмет, други - на непохватност, а трети махват с ръка и го оправдават със Закона за гравитацията. Истината обаче е, че понякога случайно разсипаната чаша с вино или кафе може да остави невъзвратими следи по чувствителните повърхности в дома ви, ако не вземете навременни мерки за отстраняване на петната.

Съществуват множество практични идеи за отстраняване на упорити петна в дома. Много от тях сигурно вече са ви познати, но съгласете се, нищо не пречи да си ги припомните. Така следващия път, когато някое натрапчиво петно предизвика гнева ви, вместо да изпадате в паника, че нямате подходящ препарат под ръка, просто ще приложите алтернативен метод за отстраняването му. И усмивката ще се върне на лицето ви.

Петна по текстилни повърхности

Синтетичните материи са по-трудни за почистване от петна. Ако разлеете течност, бързо я попийте с хартиена кърпа, за да избегнете абсорбирането й от влакната. Изсипете върху петното малко количество сода бикарбонат – мехурчетатата, получили се от взаимодействието й с течността, ще накарат оцветителите да се задържат на повърхността. След това, ако нямате специален почистващ препарат или шампоан за килими, разбъркайте една чаена лъжичка безцветен препарат за миене на съдове с чаша вода, и с помощта на чиста хартиена кърпа третирайте петното. Накрая попийте.

Никога не нанасяйте прекалено много вода върху плата или текстилната материя, която искате да почистите – и самата вода може да остави вторични петна при изсъхване. В случай, че сте решили да използвате специален почистващ препарат, първо изпробвайте ефекта му в някое ъгълче на тапицерията или килима. В случай, че не даде странични ефекти (оцветяване, изсветляване...), можете да действате по-смело.

Чували сте фразата „противоположностите се привличат”, нали? Е, тогава не се изненадвайте, че тя действа с пълна сила и при почистването на петна. Ако например сте любител на червено вино, винаги дръжте в резерв една бутилка с бяло. Така, ако разлеете чашата си с червено вино, веднага ще можете да неутрализирате петната с помощта на бялото. Същото правило важи и за гроздовия сок, както и за напитките от една група, но контрастиращи си цветово.

Петна по балатум или гумени повърхности

За да отстраните драскотините, пригответе разтвор 50 на 50 от препарат за миене на съдове и вода и третирайте петното с найлонова кърпа. Следите от обувки или твърди предмети опитайте да премахнете с гума за триене на молив. Петна от храни, напитки, кръв, трева, мастило или животински нечистотии изчистете с парцал, потопен в разтвор от 2 чаши вода и четвърт чаша белина.

Петна по ламинирани повърхности

Органични петна (храна, кафе, чай...) – Ако петното е прясно, насапунисана гъба ще е най-бързото решение. За по-упорити петна смесете 3 към 1 сода бикарбонат и вода. Избършете нежно с гъба, потопена в разтвора, повторете с мокра кърпа и изсушете. В случай, че използвате препарат за ламинирани повърхности, оставете го да подейства няколко минути, след което оберете с чиста суха кърпа и завършете с мокра.


Леко захабяване – подходящи са препарати на амонячна основа. Но имайте предвид, че петната няма да изчезнат веднага, а едва след неколкократно повторение на процедурата. В случай, че си имате работа с упорити петна върху матирани повърхности, използвайте абразивна пудра и найлонова кърпа.

Методи на действие при отстраняване на петна

Попивайте петното. Най-голямата грешка, когато разлеете нещо върху текстилна повърхност, е да започнете трескаво да търкате петното, за да го отстраните. Това само ще нарани материята, а когато изсъхне ще остане вторично петно като от захабяване. Вместо това третирайте внимателно мястото с мека гъба или парцал, напоени със студена вода.
Избягвайте химичните препарати. Не че не са ефективни. Но понякога те могат да донесат повече вреда, отколкото полза – както върху повърхността, така и на въздуха, който дишата. Така че първо помислете дали не можете да използвате почистващите средства, които имате под ръка в дома си – оцет, лимонов сок, препарат за миене на съдове и дори мокри кърпички.
Избягвайте топлинно третиране на петната. Топлината само ще затвърди петното върху текстилната повърхност и никога няма да успеете да я възстановите напълно. Ако петното не е напълно отстранено и сложите плата в сушилнята или на слънце, може да направите нещата още по-лоши.

Петната са неприятен спътник в ежедневието, особено ако имате деца, домашен любимец или непохватни приятели. Ще се спестите много главоболия обаче, ако прилагате идеите за отстраняване на петна веднага след неговата поява. Така че не чакйате да приключите с вечерята или да си тръгнат гостите. Действайте веднага.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.