All for Joomla All for Webmasters

Петте вкуса и цвята за стройно тяло

В храната ни винаги трябва да присъстват пет вкуса - горчиво, солено, сладко, кисело и лютиво. Ако започнете да „строите" своето хранене върху съчетаването на тези пет вкуса и приемете още няколко други правила, познати на японците, китайците и другите азиатски народи, вашето тегло никога няма да стане наднормено.

Въздействие на вкусовете върху организма

В неголеми количества пет вкуса - горчиво, солено, сладко, кисело и лютиво влияят благоприятно на различни органи, но при прекаляване с дозите блокират функционирането им. Както с всичко останало, и тук въпросът е в мярката!
Горчивото води до оздравяването и нормализирането на функциите на сърцето и тънките черва. Стимулира храносмилането.
Киселото стимулира работата на черния дроб и жлъчния мехур.
Сладкото подпомага правилното функциониране на стомаха, слезката и задстомашната жлеза.
Соленото благоприятства дейността на бъбреците, надбъбречната жлеза, половите органи и пикочния мехур.
Лютото влияе добре на функциите на белите дробове.

Когато човек употребява само типичната европейска храна, която се състои основно от сладко, солено и люто, сърцето, тънките черва и черният дроб постоянно не си дояждат, а бъбреците работят на авариен режим.

В резултат човек затлъстява, тъй като сърцето се затруднява да изпомпва кръвта, тънките черва не всмукват всичките хранителни вещества от изядената храна и не довеждат до край разлагането на протеините, бъбреците не извеждат течностите. Това води до подпухване и запек, черният дроб не може да неутрализира токсините, а организмът продължава да моли за храна.

Какво дава на организма всеки цвят?

Оранжевите плодове и зеленчуци доставят бетакаротин, от който се образува витамин А.Той препятства възникването на ракови клетки и техния растеж, а също развитието на заболяванията на сърцето и кръвоносните съдове. Бетакаротинът е мастноразтворим и се усвоява най-добре от организма, когато продуктите са варени или задушени. Цялата оранжева група е желателно да се употребява с растително масло - олио, зехтин и т.н.

Червените плодове и зеленчуциса ликопеносъдържащи. Ликопенът е вещество с много силни антиракови свойства и особено ефективно работи при профилактиката на рака на простатната жлеза и матката. Освен това препятства сърдечно-съдовите заболявания и намалява равнището на лошия холестерол.

Лилавите плодове и зеленчуци са прочути с високото си съдържание на антиоксиданти - флавоноиди, които предотвратяват разрушаването на витамин Е в нашите клетки, а също така препятстват раковите и сърдечно-съдовите заболявания. Всички лилави плодове и зеленчуци са невероятно полезни, но цвеклото си остава единственият зеленчук, способен да изведе от организма практически всички тежки метали и радионуклеиди. Най-добре е продуктите от тази група да се консумират пресни или печени на фурна.

Жълтите плодове и зеленчуци също съдържат безценни флавоноиди, но от друг тип. Най-добре е да се ядат сурови или да се пекат на фурна. Настърганият суров картоф може да лекува язвената болест Печеният небелен картоф има много полезни свойства за храносмилането.

Зелените плодове и зеленчуци съдържат най-важното за кръвта вещество - хлорофил.Той е усърдният работник, който участва в процесите на изчистване на черния дроб, кръвта и черепните кухи ни, подобрява храносмилането. Тези продукти могат да се консумират както пресни, така и слабо обработени.

За да отслабнете и да запазите постигнатите резултати:

Яжте само натурална храна. Често съблазнителните миризми, разнасящи се от някои заведения за бърза храна, идват от химически ароматизатори, които задръстват организма с токсини и пречат за стопяването на килограмите.

Яжте 3-4 пъти на ден в чиния за едногодишно дете или в малка чиния за салата. Знайте, че обилната храна късно вечер е една от причините за инфарктите във всяка Възраст. Старайте се да ядете разноцветна храна. В идеалния случай на вашата трапеза трябва да има до шест цвята зеленчуци и плодове.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.