All for Joomla All for Webmasters

Менингита представлява възпаление на кората на главния и гръбначния мозък, а не е обикновена простуда. Закъснялото лечение не може да предотврати някои сериозни последствия.


Менингита е остро инфекциозно заболяване в 99 на сто от случаите то се предизвиква от бактериални възбудители: менингококи, стафилококи, туберкулозни бацили т.н.

Най-често боледуват новородените, децата до 5-годишна възраст и подрастващите от 13 до 19 години. Но това не значи, че възрастните не попадат в рисковата група.


Заболяването се предава по въздушно-капков и контактен път, чрез предмети.
Много от нас са носители на менингококи, без въобще да подозират това.
Дремещият вирус се активизира внезапно, особено при отслабнала имунна система. От момента на предаване на заразата до появяването на първите симптоми протичат от 2 до 10 дни.
Много е важна ранната диагностика, но още по-добра е профилактиката.

 


 Естествената защита на организма у децата от 1 до 4 години е ограничена, тъй като в първите години от живота много антитела липсват. Устойчивостта и имунитетът се изработват с години и след 4-ата година имунизацията действа ефективно в течение на 5 години.

Трябва ли е да се ваксинират възрастните?
Всички близки и роднини от обкръжението на болния трябва да вземат антибиотици, за да не се заразят, а тези, които са в непосредствен контакт с него, трябва да се ваксинират.

Менингококите по правило се активизират през хладната късна есен и зимата.
Затова се препоръчва ваксинацията да се направи в средата на есента. Слаба хрема и гърлобол не са пречка за ваксинирането.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.